RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
От началото на отоплителния сезон на територията на областта са възникнали общо 72 битови пожара
pojar_staia_malnia3.jpg
Опасността от възникване на пожари през есенно-зимния сезон идва от това, че масово започват да се използват различни по вид отоплителни уреди.
  Причините за възникване на пожари са от най-различно естество, но най-често срещаните са: късо съединение в електрическите инсталации, технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, небрежност при боравене с открит огън от страна на гражданите, при зареждане и запалване на отоплителни уреди на твърдо гориво, както и паленето на растителни отпадъци в близост до жилищни сгради и селскостопански постройки в края на отоплителния сезон.
  Оставянето без надзор на малки деца в помещения с монтирани отоплителни уреди на твърдо гориво и газ пропан-бутан крие сериозна опасност от възникване на пожар или задушаване с въглероден оксид.
  Строителна неизправност на сградите, като вградена греда в комин е друга честа причина за възникване на пожари по време на есенно-зимния сезон.
  Преминаването от отопление на твърдо гориво или пропан бутан, към използването на ел.енергия  на различни по вид електрически отоплителни и нагревателни уреди в неоразмерени ел.инсталации, с невъзможност за поемане на големи натоварвания, също крие опасност от възникване на пожари.
  Статистиката показва, че много от причините за възникването и последващото развитие на големи и сложни пожари в жилищните сгради се дължи на голямото струпване на горими материали и отпадъци в подпокривните пространства, мазета, сутерени, стълбищни клетки и други. Често пъти при такъв възникнал пожар се задимява цялата сграда, пожарът обхваща голяма площ, развиват се високи температури и се усложнява значително евакуацията на живеещите в сградата, както и действията на дежурните екипи от РС”ПБЗН”.
  Устройването на навеси долепени до жилищните сгради и съхраняването в тях на дърва, въглища, сено, слама и т.н., монтирането на нестандартна ел.инсталация в тях, са други най-често срещани нарушения на противопожарните правила.

От началото на отоплителния сезон в периода 01.11.2019г. до момента на територията на областта са възникнали общо 72 пожара от които 64 без преки материални загуби и 8 с преки материални загуби.


Какво трябва да знаят гражданите за недопускане на пожари:

         - използвайте само стандартни и технически изправни отоплителни и нагревателни уреди;
        - не оставяйте без наблюдение деца сами в къщи;
        - не претоварвайте електрическата инсталация и не подсилвайте предпазителите в ел. таблата;
        - проверете състоянието на електрическите инсталации, особенно откритите, които минават по горими конструкции в селскостопанските сгради, тавани, мазета, навеси и други;
       - почистете от горими отпадъци сутерените, мазетата, стълбищните клетки, подпокривните пространства на сградите, не съхранявайте горими материали в стълбищата;
       - не устройвайте навеси и други леки постройки за съхраняване на леснозапалими материали долепени до жилищните сгради ;
       - не разпалвайте печките с твърдо гориво с леснозапалими и горими течности ;
       - използвайте само стандартни и технически изправни газови нагревателни и отоплителни уреди, технически изправни и стандартни редуцир вентили и  газови бутилки за пропан бутан;
- монтирайте отоплителните уреди на разстояние от горими конструкции указано от фирмата производител, но не по-малко на 80 см., а там където е невъзможно е необходимо да се поставят и негорими защитни екрани.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Пазарджик                  


Тази страница е видяна: 866

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 12 February 2020 - 12:52:39

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
За последния месец са възникнали 7 пожара на комини, от РДПБЗН-Пазарджик информират за мерките през отоплителния сезон
От началото на месеца в областта са възникнали 36 пожара в сухи треви, пожарната обстановка продължава да е усложнена
Общо 10 пожара са гасили огнеборците в областта
Призив на РИОСВ-Пазарджик за опазване чистотата на въздуха през отоплителния сезон
От началото на годината са засечени 31 незаконно пребиващи чужденци на територията на Пазарджишка област
Летящ старт в началото на спортния сезон за пазарджишките корабомоделисти
Подготвени са противопожарни депа в резерватите на територията на областта
Комисия ще проверява готовността на басейните за летния сезон, 4 нарушения са открити във Велинград от началото на 2012г.
Ежедневно се следят водните обеми в язовирите на територията на областта
На територията на областта са разкрити 12 престъпления, за последните 2 дни, разпоредените проверки плодължаватТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4966 сек., 1.4191 от тях за заявки.