RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Международна научна конференция по повод 80 години от началото на археологическите проучвания на Селищна могила Юнаците
Пазарджик
На 14 ноември 2019 г. от 11.00 ч. в Пленарната зала на Община Пазарджик ще бъде открита Международна научна конференция на тема „Селищна могила Юнаците – 80 години от началото на археологическите проучвания“, организирана от Община Пазарджик, Регионален исторически музей – Пазарджик и Национален археологически институт с музей – БАН.
Конференцията се провежда под патронажа на г-н Тодор Попов, кмет на Община Пазарджик.
В нея ще вземат участие учени от България, Русия, Гърция и Германия, участвали през различни периоди в изследванията на селищна могила Юнаците. Докладите са посветени на различни научни проблеми, свързани с проучванията на могилата.
Конференцията е съпътствана с изложба на същата тема, която ще бъде открита на 14 ноември 2019 г. от 18,00 ч. в залата за временни изложби на РИМ – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ 15.
Информационни табла в хронологическа последователност представят проучванията на различните научни екипи, графична и фотодокументация на разкритите структури и стратиграфски пластове, селищна организация, укрепителна система – крепостна стена и ров, даващи информация за селищната и социалната организация на обитателите на първообраза на по-късните градски центрове.
Разнообразни предмети, открити по време на археологическите разкопки, илюстрират различни теми, свързани с живота на обитателите на селището през халколитната и ранната бронзова епоха - домостроителство, духовен живот, икономика.
Голяма част от предметите се експонират за първи път пред публика. Сред тях са златните находки, открити в халколитния пласт, датирани около 4600 - 4500 г. пр. Хр., доказателство, че това е най-старото обработено злато, намерено до момента в Европа.     Многобройната култова пластика – антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни фигури и съдчета, представя почитаните божества и религиозните вярвания на древните обитатели на селището.
Значимо място в изложбата е отделено на керамичните съдове и изделия, които показват развитието и характерните особености на керамиката в различните хронологически пластове.
Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Изложбата ще остане експонирана до 31 януари 2020 г.
Тази страница е видяна: 3114

 Публикувано от: pamedia на Friday 08 November 2019 - 14:07:30

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В столицата ще се открие изложба за археологическите разкопки на селищна могила „Юнаците“
Неочаквани открития на селищна могила Юнаците през този археологически сезон
Почина един от големите изследователи на селищна могила Юнаците проф. Н.Я.Мерперт
Златно мънисто, датирано 4 600 – 4 500 г. пр. Хр., е сред най-впечатляващите находки при проучването на Селищна могила Юнаците това лято
Научна конференция на тема "Тракийската селищна археология" се открива в Стрелча
Община Пазарджик ще участва във финансирането на проучванията на "Селищна могила Юнаците"
Кметът: Селищна могила "Юнаците" ще стои на вниманието ми, трябва да развием този обект
Музеят ще получи 29 000 лв. за археологически работи по Селищна могила "Юнаците", има одобрени още 3 проекта за финансиране
Национална научна конференция, посветена на 100 години от Балканската война, се провежда във Велинград
Музеят в Пазарджик издаде Годишник и сборник с докладите от Втората научна конференция по повод годишнини от 9 септември и 10 ноемвриТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6187 сек., 1.5171 от тях за заявки.