RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Съдът в Пазарджик отбеляза 140-годишния си юбилей с луксозно издание с непоказвани документи
sad140e.jpg

Книгата „140 години Окръжен съд – Пазарджик” беше официално представена по-рано тази вечер на тържеството по повод юбилея на Съда в Пазарджик. Гости на тържеството в зала „Маестро Г. Атанасов” бяха кметът на Пазардожик Тодор Попов, Боряна Димитрова – член на Висшия съдебен съвет, Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, Благовест Пунев - бивш конституционен съдия, Областният  управител на Пазарджик Стефан Мирев, Хари Харалампиев - -председател на Общинския съвет, апелативни съдии от Пловдив, председатели на окръжни съдилища от региона, магистрати, юристи, бивши и настоящи служители на системата.
Съд

По покана на председателя на Окръжен съд – Пазарджик Елеонора Серафимова и с благодарност към него за подкрепата за изданието и организацията на тържеството пръв пред пазарджишките съдии и гостите на тържеството за 14-годишния юбилей на съда говори кметът на Пазарджик Тодор Попов:

„Изказвам думи на благодарност за това, че всичките тези години отстоявате държавността. Хората трябва да са спокойни, сигурни, убедени в това, че има справедливост и законност и има хора – отговорни и умни, които я правораздават.
Горд съм, че нашите съдии - в исторически план и сега, са съдии – еталон като професионалисти, еталон за етични и отговорни хора, които с цялата си душа и сърце правораздават. А да правораздава човек е Божия благословия. Вие сте Божиите наместници на земята. Затова съм горд с Вашата работа. Горд съм и че и аз съм продукт на Съдебната система в Пазарджик. Аз съм тук да засвидетелствам с респект своето уважение и това на гражданите на Пазарджик към Вашия труд!”

Председателят на съда Елеонора Серафимова върна гостите към историческите факти, по повод на които са се събрали, за да акцентира на личностите, на магистратите, които са утъпкали пътеката на правото. „Радвам се, че сме заедно и това, което ни свързва е нашият съд. Изключително респектиращо е да кажеш на глас, че зад гърба си имаш 140-годишна история – толкова, колкото е и историята на възродилата се България! Честит рожден ден и честит празник!”, каза Елеонора Серафимова. По нейна покана две изтъкнати имена на специалисти по история – д-р Румяна Кацарова и Елисавета Иванова от Регионален исторически музей – Пазарджик са работили върху юбилейното издание за Пазарджишкия окръжен съд. Д-р Кацарова изтъкна, че влизайки в архивите, двете са открили неподозирани документи и факти, които са намерили място в книгата, но основен в акцент в изказването ѝ беше това, че хората, личностите правят историята, затова и спомена имената на много исторически личности, които са играли роля не само за съда, но и въобще за историята на Пазарджик, като Георги Консулов – първият председател на съда и председател на Частния революционен комитет, основан от Левски в Пазарджик, Яков Матакиев – кмет на Пазарджик и също председател на съда  е и председател на Революционния комитет, основан от Бенковски в Пазарджик, Данаил Юруков – кмет на Пловдив. Другият автор на книгата – Елисавета Иванова, подчерта, че в книгата са включени много ценни документи и че изданието ще стигне и до колегите ѝ истори и се надява те да продължат работата по историята на институцията.

Самото издание беше представено от проф. Красимира Табакова. Книгата е от 90 страници с изключително богат илюстративен материал. Кратката историческа справка за съда в Пазарджик сочи, че той е учреден през 1879 г като Татар-Пазарджишки Окръжен съд, от 1935 година е отделение при Пловдивския съд, а носи актуалното си име от 1959 г. Съдебната палата в Пазарджик е построена с указ на Цар Борис III от 1935 г. и е официално открита на 31 октомври три години по-късно.
Сред учредителите са Георги Консулов, Данаил Юруков, Яков Матакиев и др., които остават трайна следа в обществено-политическия и културен живот на Пазарджик. Не бяха пропуснати и имената на двамата архитекти на сградата на съдебната палата – Петко Герасимов и Костадин Мумджиев.

Пред гостите говори и Благовест Пунев, председател на Арбитражния съд към БТПП, бивш конституционен съдия и бивш председател на Окръжния съд в Пазарджик. Според него безпаметността на българина е основната причина за състоянието, в което се намира страната, затова той поздрави пазарджишките магистрати за усилията им да запазят паметта за историческите факти и събития, свързани със съдебната институция в Пазарджик.

Празникът завърши с концерт на Симфоничен оркестър- Пазарджик с диригент Григор Паликаров и Гергана Русекова – солист на Софийската национална опера и балет.

съд
Съд


Съд


Делото по убийството на Алеко Константинов (1897) е специално откроено в книгата
Катя Бузник

Тази страница е видяна: 789

 Публикувано от: pamedia на Thursday 17 October 2019 - 22:43:40

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Земеделското висше училище в Пазарджик отбеляза 10-годишния си юбилей
С филмово-музикален спектакъл ПГИМ отбеляза 60-годишния си юбилей
Центърът за лица с увреждания в Звъничево отбеляза 10-годишния си юбилей
80-годишен юбилей отбеляза Родилното отделение в МБАЛ-Пазарджик
Театърът в Пазарджик ще отбележи 50-годишния си юбилей с „Албена“
Младежки дом – Пазарджик – с нова визия за 50-годишния си юбилей
Представители на БЧК – Пазарджик – на тържествата за 140-годишния юбилей на червенокръстката организация
Българската търговско-промишлена палата ще отбележи в Пазарджик 120-годишния си юбилей
Театърът в Пазарджик отбелязва 50-годишния си юбилей с постановка от първия сезон – „Албена“
„Хебър“ излиза на първа контрола срещу „Левски“ в Пазарджик и за 100-годишния юбилейТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5821 сек., 1.4795 от тях за заявки.