RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Как изглеждат бюлетините, как се гласува с преференция на местни избори 2019

bulet_kmet19.jpg

На 27 октомври ще са изборите за кметове на общини, общински съветници, кметове на кметства и районни кметове. За четвърти път гласуването на избори у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.

Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини, като във всяка една от тях ще има опция "Не подкрепям никого". В селата ще се гласува с три бюлетини - за избор на кмет на Община, на кмет на кметство и за общински съветници. В града бюлетините са две – за кмет и за съветници.

На предишните избори имаше над 7 хиляди невалидни бюлетини. Най-вероятно причината за част от тях по-сложния избор с преференция.

За втори път на местни избори хората могат да отбележат преференция за предпочитан кандидат за общински съветник от кандидатска листа, а прагът за валидност е 7% от действителните гласове за съответната листа. Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници е от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Целта на това номериране беше да се избегнат преференции по т.нар. феномен 12/12, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.


Как изглеждат бюлетините?

Всяка бюлетина за изборите е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния ѝ десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

В бюлетините, с които се гласува за кмет на община в лявата им страна са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната - имената на самите кандидати. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция "Не подкрепям никого".

От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и имената на независимите кандидати. Номерата на партиите и коалициите са в квадратчета, а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до нагоре. Има и възможност "Не подкрепям никого".

Как се гласува с преференция?

Ако избирателят желае да даде гласа си за определен кандидат от листата с общински съветници, то тогава трябва да знае точно кой номер в листата е фаворитът  му и да постави Х или V в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът ще се брои за водача на общинската листа, както е и на парламентарни избори.

ВАЖНО! Маркирано кръгче без маркирано квадратче е невалидна бюлетина!
Това е така, защото с кръгчето избирателят е направил преференциален вот, но без отбелязано квадратче всъщност не е казал за човек от коя листа дава преференцията си.

Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис "Сгрешена", и да получи нова, я която да отбележи вота си.

bulet_obs19bbb.jpg


Тази страница е видяна: 1590

 Публикувано от: pamedia на Thursday 17 October 2019 - 13:48:55

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Благо Солов обяви кандидатурата си за кмет на Пазарджик - за местни избори 2019
Бюлетините за президентските избори и референдума пристигнаха в Пазарджик
На тези избори се гласува само с Х
Бюлетините за втория тур на местните избори в област Пазарджик ще пристигнат утре
Бюлетините за местните избори и националния референдум пристигнаха в Пазарджик при строги мерки за сигурност
БСП стартира от днес допитването си за участие в президентските избори. В Пазарджик ще е на 2 юли, в Панагюрище ще се гласува 7 дена
Бели чували за президент, черни – за местни избори
ПП ГЕРБ се регистрира първа за предстоящите местни избори във Велинград
Президентът насрочи местните избори за 27 октомври 2019 г. Датата за балотажи е 3 ноември
Шестима кандидати за кметове са регистрирани за частичните местни избори, които ще се проведат на 27 септември 2020 г.Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2295 сек., 1.1754 от тях за заявки.