RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
87-годишна е с изгаряния по главата и тялото от пожар, причинен от газова бутилка
Пазарджик
Възрастна пазарджиклийка е пострадала при пожар в дома си, причинен от неизправна газова бутилка, съобщават от Главна дирекция "Пожарна безопаност и защита на населението".

Вчера в 11:43 часа в  РДПБЗН - Пазарджик е получено съобщение за пожар в къща в гр. Пазарджик. При пожара е пострадала собственичката на 87 год. Тя е с изгаряния по главата и тялото. Транспортирана е в Центъра за спешна медицинска помощ. При пожара е изгорял диван и са нанесени щети по стените на жилището. Намесата на пожарникарите е спасила сградата.
 Причината за пожара е техническа неизправност – повреда в редуциращия вентил на туристическа газова бутилка.

 
От началото на годината на територията на област Пазарджик са регистрирани  20  битови инцидента с газови бутилки, в резултат на които двама граждани са пострадали, а един е починал.
На фона на трагични инциденти от пренебрегване на изискванията за безопасност при експлоатацията на газови уреди и бутилки за газ пропан-бутан, РДПБЗН – Пазарджик акцентират на правилата за пожаробезопасна работа.Правилата, посочени по-долу са насочени към гражданите – потребители на битови газови уреди и инсталации с пропан-бутан.
Правилата са подбрани и синтезирани съгласно действащата в България нормативна база, както и извадки от техническите инструкции за безопасност от фирмите за производство, доставка, сервиз и поддържане на уреди, инсталации и съдове с втечнени въглеводородни газове, в частност газ пропан-бутан.

Какво не трябва да правим при експлоатация на газ пропан-бутан

  ▪  Не пълнете битовите газови бутилки на бензо-газостанции и автомобилни газстанции.
  ▪  Не дръжте бутилката близо до източник на топлина, както и на пряка слънчева светлина (опасно е стените на бутилката да се нагряват над 40оС). При нагряване, налягането на газта в бутилката се увеличава и е възможно експлозивно пръсване на бутилката.
  ▪   Не размразявайте бутилката със сешоари, духалки и други източници на топлина.
  ▪   Не съхранявайте и не ползвайте пропан-бутан в помещения без вентилация. Тъй като пропан-бутанът е два пъти по-тежък от въздуха, е необходимо вентилационните отвори да бъдат в долната част на помещението.
  ▪   Не допускайте повече от 2 броя бутилки в едно помещение – една работна и една резервна, независимо дали резервната бутилка е пълна или празна.
  ▪   Не оставяйте газови бутилки в банята, спалнята, мазето, тавана, на коридора и в стълбищната клетка, както и в близост до шахти и общи вентилационни канали. Когато продължителен период не ползвате бутилката, най-добре е тя да се съхранява на открито, хладно и сенчесто място, най-добре в метален шкаф с отвори.
  ▪   Не оставяйте бутилката в близост до хартия, дърва и други горими и леснозапалителни материали.
  ▪   Не трябва да допускаме разполагане на кърпи, пердета и други текстилни тъкани и пластмасови предмети в близост до горелката.
  ▪   Не обръщайте бутилката надолу, предпазвайте я от удар, не я оставяйте в легнало състояние, не я търкаляйте.
  ▪   Не използвайте нестандартни, стари и неизправни газови бутилки, маркучи, вентили, уреди и дюзи, които не са специално произведени за този вид газ и за това налягане.
  ▪   Не проверявайте никога за евентуално изтичане на газ чрез поднасяне на пламък.
  ▪   Не пушете никога, когато сменяте бутилката.
  ▪   Не допускайте уредите, работещи на газ, да се използват от децата и не оставяйте сами децата в помещения с газови бутилки и уреди.
  ▪   Не разчитайте, че възрастните близки и роднини сами ще експлоатират безопасно газовите уреди, необходими са контрол и внимание и от Ваша страна.
  ▪   В никакъв случай не предприемайте опити за модифициране (приспособяване) на газовите уреди и не преливайте газ от една в друга бутилка.

    При пожар сигнализирайте незабавно но тел.112
  
  ПазарджикТази страница е видяна: 1711

 Публикувано от: pamedia на Friday 27 September 2019 - 10:01:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Продължават пожарите от палене на сухи треви и стърнища, гасени са пожар от газова бутилка и пожар на ремарке с бали слама
От полицията потвърдиха за пожар от газова бутилка и за смъртта на възрастен мъж в избено помещение
83-годишна жена пострада при взрив на газова бутилка
Отново пожар от газова бутилка, вчера са горели и склад в Стрелча, гората над Брацигово и сухи треви в региона
Пълна газова бутилка гръмна в Пазарджик
Взрив на газова бутилка рани двама възрастни
Горяха газова бутилка в Септември и селскостопанска постройка в Брацигово
18-годишен ударил с бутилка в главата 19-годишната си приятелка
59-годишен мъж е със 70% изгаряния от пожар в къщата си
Пожари от мълния и газова бутилка са гасили огнеборците, отводнявани са мазетаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.1103 сек., 1.0631 от тях за заявки.