RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Музеят в Пазарджик организира двудневна работилница за художествено плетиво и накити от мъниста
Мъниста

Регионален исторически музей – Пазарджик организира двудневна есенна майсторска работилница „Художествено плетиво и изработване на накити от мъниста“.

На 18 септември (сряда) от 11 часа в Етнографската експозиция на РИМ – Пазарджик, ул. „Отец Паисий” № 8, посетителите ще могат да се запознаят с традиционни занаят – художествено плетиво.


Различните видове плетива, част от традиционните мъжки и женски носии, се изработват чрез плетене (преплитане на нишки в оформени бримки) посредством различен брой игли (куки) – една, две или пет. Изключително красивите шарени чорапи, кенета и дантели, изискват търпение и майсторство. Най-често използваните материали за плетене са вълна, памук, коприна.

 Майстор Ваня Терзиева ще демонстрира плетене на две игли и ще представи готови свои изделия.

Красимира Карлова ще представи накити, плетени на една игла (кука), а Иванка Рабаджийска ще покаже богато орнаментирани традиционни шарени чорапи, изработени на пет игли.

На 19 септември (четвъртък) от 11 часа участниците в есенната майсторска работилница ще имат възможността да се запознаят с изработването на накити от мъниста.

Изработването на мънистени накити е типично за всички балкански народи. В периода ХІХ – първата половина на ХХ век в голяма част от Родопските селища, мънистените накити са неизменно допълнение (атрибут) най-вече към традиционните женски костюми. По-рядко срещани са накитите за деца, както и накити-аксесоари за мъжки традиционни костюми.
 Мънистените накити са предпочитани заради вярата в тяхната апотропейна (предпазна) сила против уроки и зли очи, а от друга страна и заради красивото допълнение към традиционните дамски и мъжки костюми. Изработват се най-вече колани, колиета и гривни от мъниста. Много красиви са „муските“ за шапка, използвани като апотропей. Изключително колоритни са мънистените чантички, портмонета, бутилки с мънистено покритие, „кюстеци“ (мънистен накит към мъжки костюм).

    Мънистените накити се изработват от различни по големина и форма стъклени мъниста. Най-често използвани са кръгли по форма с диаметърът от 1,5 до 2,5 мм. Основните използвани цветове са: бяло, черно, синьо и червено. Най-често срещаните мотиви са геометричните и флорални – красиви и колоритни линии, ромбове, триъгълници, стилизирани цветя, клонки, листа. От зооморфните мотиви най-често срещан орнамент е птицата.

     Техниките на изработване на мънистените накити са различни – низане и плетене на една кука, везане по модел, низане и изплитане с игла.

    Майстор Мария Христоскова от Равногор, ще демонстрира пред посетителите изработване на мънистени накити и ще покаже свои произведения – гривни, колиета, колани.


Тази страница е видяна: 1319

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 18 September 2019 - 10:01:13

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Музеят организира „Мартенска работилница“ за мартеници
Поредната работилница за изработване на мартеници организира РИМ-Пазарджик
Музеят отново отваря Мартенска работилница
Музеят в Пазарджик организира коледен базар за ръчно изработени картички и сувенири
Двудневна програма на Втория фолклорен събор "Св. Константин-2017"
"Шарени мъниста" - успешен проект в сферата на образованието реализира Община Пещера
48 ателиета и клубове по интереси функционират в училищата в Пещера по проект "Шарени мъниста"
Традициите на различни етноси ще изучават децата от Пещера по проект "Шарени мъниста"
Коледна работилница ще прави сурвачки в Етнографската експозиция на музея в Пазарджик
Музеят в Пазарджик представя IV том на Годишника сиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5206 сек., 1.4641 от тях за заявки.