RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Необезопасени скелета на обекти са основната причина за санкции на строителните фирми
Строителство

По време на проведения на 17.04.2019 г. Национален ден за безопасна работа на височина контролните органи на Инспекцията по труда провериха 241 бр.   строителни обекти, от които 18 бр. на територията на Област Пазарджик, на които са полагали труд около 2200 работници. Проверките са били насочени приоритетно към превенция на риска падане от височина, който е най-честата причина за трудовия травматизъм в сектора, както и за трудовите злополуки, водещи до трайна неработоспособност или до смърт, съобщиха от Областната инспекция по труда в Пазарджик.


 При осъществения по време на Националния ден контрол са установени 362 бр. нарушения, като 27 броя са на територията на Област Пазарджик, създаващи предпоставки за падане от височина. От тях 252 бр., като 22 броя от тях са за Област Пазарджик, са нарушения, свързани с необезопасени стълбищни рамене и плочи, отвори в конструктивни елементи и контури на етажни плочи. Нарушенията, свързани с необезопасеността на работното оборудване, основно необезопасени скелета - са 110 бр., а за Област Пазарджик – 5 бр. Съставени са 61 бр. актове за спиране, а за Област Пазарджик – 5 бр., до обезопасяването им, на обекти, етажни нива, работно оборудване и др., които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите.
Заварени да работят без лични предпазни средства са 235 работници, а за Област Пазарджик броят е 10, за което контролните органи на Агенцията са потърсили административнонаказателна отговорност. От работа са отстранени 37 работници в страната, за Област Пазарджик няма отстранени работници, основно поради обстоятелството, че не са запознати с правилата за безопасност. 
Установените случаи на работещи без сключени писмено и регистрирани в НАП трудови договори са 73 бр., а за Област Пазарджик броят е 3. В рамките на упражнения контрол отново имаше случаи на отказ на работниците да съдействат на инспекторите по труда. В тези случаи работещите отказват да попълнят задължителната декларация за условията на труд, да предоставят документ за самоличност, какъвто контролните органи на Агенцията имат право да изискват по силата на чл. 402, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда, или напускат работните места. На обектите, на които е констатирано подобно поведение, ще бъдат извършени нови проверки, като ще бъде потърсено съдействието на полицията. ИА ГИТ напомня, че трудовите договори защитават в най-пълна степен трудовите права на работещите, както и факта, че една от най-честите причини за отказ трудов инцидент да бъде признат за злополука, е именно липсата на такива.Тази страница е видяна: 1125

 Публикувано от: pamedia на Friday 19 April 2019 - 13:37:33

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Арх. Христо Герасимов: В строителните дейности в общината определящо участие трябва да имат местните фирми
За незаконен внос на отпадъци РИОСВ-Пазарджик наложи санкции по 10 000 лева на две фирми
Запалени треви и отпадъци са причина за пожар в складова база във Варвара
Неправилно изпреварване през аварийната лента е причина за жестоката катастрофа на магистралата
Несъобразена скорост е причина за катастрофата с един загинал на пътя Гелеменово-Панагюрище
Строителните машини напуснаха мястото на ВиК аварията
Българските тенисисти в основната схема на ASAREL BULGARIA OPEN са 12
За основната схема на Asarel Bulgaria Open се класираха 9 българи
Мнозинството отхвърли предложението за двойно намаляване на строителните такси
За последно общината чисти строителните отпадъци на гражданите, догодина ще има глобиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4302 сек., 1.3358 от тях за заявки.