RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Д-р Н. Пенчев: В борбата с туберколозата няма по-добър метод от диспансерния

д-р Никола ПенчевД-р Никола Пенчев е управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) ЕООД Пазарджик, по-известна като бившия белодробен диспансер.По повод 24-март - Световен ден за борба с туберколозата д-р Пенчев очерта предизвикателствата, пред които са изправени медиците сега за ограничаване и ликвидаране на тази опасна болест:
Туберколозата никога не е действала като епидемия, а бавно, подмолно и коварно.Аз съм пристрастен и няма как да не е така - целият ми професионален път е свързан с лечението на белодробните заболявания. Считам, че със Закона за лечебните заведения се направи една голяма грешка - когато говорим за туберколоза, няма по-добър метод от диспансерния. Какво сме сега? Болница за активно лечение. Екипите приключват смените и си отиват. Прекъсва се връзката между болния човек и специалиста. Докато диспансерния метод включваше патронажна дейност. Лекуващият беше длъжен да поддържа контакт, да наблюдава регистрираните болни. Да отиде, примерно в Елшица, да се запознае не само с текущото състояние на болния, но и с обстановката, със семейството и обкръжението му.
И ако имаме успехи, то те се дължат на изградената противотуберколозна мрежа, част от която е и нашата болница, наследница на диспансера.
Но, "романтичният" период приключи. Кои са предизвикателствата в борбата с туберколозата сега? Това е едно социално заболяване, 90% от заразените са латентно болни. Развива се при определени условия, при промяна на социалната среда. Показателни са данните при големите промени от последните години. Ако заболеваемостта в началото 90-те години е била 25%, то през 1998 г. е 49%.
Чест прави на държавата, че има адекватно отношение. Едно от най-големите предизвикателства е т. нар. резистентност.Бацилите развиват такива качества, че да не се повлияват от лекарствата. Второто предизвикателство е една колаборация от последните години между  ХИВ/СПИН и туберколоза. 50% от смъртните случаи в Африка  при ХИВ/СПИН се дължат на туберколозата. Това все още не е характерно за България, но затова правим задължителни изследвания за СПИН.В Пазарджик засега няма такъв случай на СПИН плюс туберколоза.
Третото предизвикателство е БЦЖ реваксинацията. Доста пропуски и грешки се правят през последните години в това отношение. Убеден съм, че 70% от подлежащи на реваксинация не са обхванати.
Благодарение на Програмата на Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария се направи нов прочит на пфизеатрията. Микробиологичната диагностика вече става водеща.
Благодарение на Фонда ние вече разполагаме с една от най-модерните микробиологични лаборатории, оборудвана с всичко необходимо.Резултатите от изследванията се изпращат в Националната референтна лаборатория, а оттам – в Милано. Така че се изравняваме с водещите западни държави - това, което е в Италия, е и в България.
Ние имаме сериозни традиции и постижения в борбата с това многовековно заболяване. Можем да се гордеем, че България е втората страна в света,след Хон Конг, която въвежда задължителната ваксинация през 1952 година.Тази страница е видяна: 1265

 Публикувано от: pamedia на Friday 23 March 2012 - 13:02:48

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
През август почти двоен ръст на марсилската треска, появила се е и туберколозата
Д-р Никола Пенчев ни напусна след усложнения от коронавирус
Д-р Никола Пенчев напуска Пневмо-фтизиатричния диспансер, обявява се нов конкурс
Нов метод за за учене чрез игри прилагат в ПМГ „К.Величков“
Революционен метод за коригиране на астигматизъм за първи път е приложен в Пловдив
Дали цитонамазката е най-добрият скринингов метод за рака на маточната шийка?
Мастер Шао ще представи за първи път у нас ПайдаЛаджин – метод за самолечение и поддържане на здраве и дълголетие
Най-новият и ефикасен метод за борба с дископатиите и дисковите хернии - вече и в Пазарджик
Д-р Никола Пенчев и Константин Абаджиев са номинирани за Почетен знак и Почетен гражданин на Пазарджик
Говорителят на Окръжна прокуратура Снежана Стоянова: Няма заподозрян, няма и основна версия за убийството на ТатянаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4721 сек., 1.4190 от тях за заявки.