RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Започва приемът на заявления за безплатни винетки, съобщиха от Социалното
   
Пазарджик
В информация, разпространена от Регионалната дирекция социално подпомагане - Пазарджик, се скъобщава, че приемът на заявления за безплатни електронни винетки за хората с трайни увреждания започва от януари 2019 г.

         Това предвиждат нормативните промени, разписани в Наредба № Н-19 от 2 декември 2008 г. за условията и реда за освобождаване от заплащане на винетни такси при ползване на платената пътна мрежа на лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, на министъра на транспорта и министъра на труда и социалната политика.
         В наредбата не предвижда промяна в условията за освобождаване от заплащане на винетна такса. Правоимащи са хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.
 Тези групи хора имат право да получат безплатно една годишна винетна такса за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.).
        Дирекциите „Социално подпомагане“ в област Пазарджик имат готовност да приемат заявления за получаване на безплатна електронна винетка от 2 януари 2019 г. Документите може да се подават лично в ДСП по настоящ адрес, по електронен път или с универсална пощенска услуга с известие за доставяне – обратна разписка. 
        До 1 април 2019 г. към заявленията лицата прилагат:
        1. Копие на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК в случаите, в които същото не е налично в ДСП и оригинал за справка;
        2. Копие на пълномощно (когато заявлението се подава чрез пълномощник);
        3. Копие от свидетелството за регистрация на лекия автомобил част I – лице и гръб и оригинал за справка;  
        До 1 април 2019 г., при постъпване на заявление-декларация с приложени копия от посочените документи чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път, справка за достоверност на документите ще се извършва отново по служебен път.       
       Предоставените винетни стикери на лица с увреждания чрез ДСП през 2018 г. са валидни за срок от една година, считано от датата на валидизирането им. Препоръчително е лицата с увреждания да проверят срока на валидност на предоставения им винетен стикер и да подадат заявление-декларация в дирекция „Социално подопомагане“ по настоящия си адрес около 10 дни преди изтичането му. В случай, че винетният стикер е със срок на валидност до месец февруари, март и т. н., не е необходимо да се подава заявление през месец януари 2019 г.        
        В Наредбата е предвиден 7-дневен срок за обработване и одобрение на документите, считано от датата на подаването им. Когато са констатирани пропуски в изискуемите документи, срокът, който се дава на заявителя за отстраняването им, е 3-дневен. Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще изготвя и изпраща в Агенция „Пътна инфраструктура“ дневна заявка с всички одобрени лица за съответния ден. В срок до края на работния ден, следващ този на изпращане на заявката, Агенция „Пътна инфраструктура“ издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност 1 (една) година и до края на работния ден, следващ издаването на винетките, връща в АСП информация по електронен път.
        Лицата могат да извършват проверка за издадената електронна винетка на място в ДСП, в Областните пътни управления, в пунктовете за продажба, по електронен път – чрез електронната страница на „Национално тол управление“ и мобилно приложение, както и по телефон на Центъра за обслужване на клиенти на „Национално тол управление“. 
        В случаите на подадени заявления-декларации, в които се установи, че едно лице има предоставен винетен стикер с неизтекъл срок на валидност за същия автомобил, на лицето няма да се отказва издаването на електронна винетка.  В деня на одобряване на документите, лицето ще бъде включвано в заявка до Агенция „Пътна инфраструктура“, която ще издава електронна винетка с валидност една година, до края на следващия ден.
През 2018 г.  в област Пазарджик са предоставени над 6900 безплатни винетки на хора с трайни увреждания.


Тази страница е видяна: 3705

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 02 January 2019 - 11:41:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
От 1 декември започва приемането на заявления от лица с увреждания за безплатни винетки - УСЛОВИЯТА
Подадените заявления за безплатни винетки са близо 6 хиляди, издадените до момента са 2069
Издадени са над 1600 винетки на лица с намалена работоспособност, приемът продължава
За месец и половина са подадени 1603 молби за безплатни винетки
Започна приемът на заявления за индивидуална оценка на потребностите от подкрепа на хората с увреждания в област Пазарджик
2375 лица с трайни увреждания в Пазарджишка област са получили вече безплатни винетки
Вече се приемат молби за безплатни винетки, през миналата година са отпуснати 3881
Започва приемът на документи за отпускане на помощ за отопление
От 15 май започва приемът на документи за подпомагане от Общински фонд „Ин витро”
От 4 март започва издаването и преиздаването на безплатни тролейбусни карти за пенсионериТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4883 сек., 1.3742 от тях за заявки.