RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Д-р Петко Митев: Сериозни икономически щети може да нанесат и африканската чума по свинете, и чумата по дребните преживни
Пазарджик

Мерки срещу две опасни вирусни заболявания при животните обсъди Областната епизоотична комисия в Пазарджик, председателствана от заместник областния управител Йордан Кожухаров. Мерките са превантивни, и за щастие, на този етап няма регистрирани случаи на заболели животни от двете заболявания – африканска чума по свинете и чума по дребните преживни заболявания. И двете заболявания са вирусни, а вирусите имат висока степен на изменчивост, затова са особено опасни, още повече икономическите щети, които биха причинили, ще са значителни, посочи д-р Петко Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. На този етап вирусите не са опасни за хората, посочиха още специалистите.


Д-р Митев отговори и на вълнуващия много хора въпрос защо е нужно евтаназиране на животните, а не се прилага карантина: Обяснете първо точно как да се направи карантина в частен двор и да се гарантира изолацията на болните от здравите при положение, че за всички животни се грижи  един и същи човек – собственика им? - така лаконично и във въпросителна форма отговори д-р Митев. Той посочи, че прекратяването на евтаназирането крие риск и от нерегламентиран превоз на заразено животно, което да разпространи заболяването на още по-голяма територия, а това би могло да доведе и до по-тежки санкции, като забрана на износа на всякакви млечни и месни продукти. Тъй като транспортът е най-критичната точка превантивните мерки са насочени до голяма степен именно срещу недопускане на доставката в нашия регион на болно животно. Това се отнася и за африканската чума по свинете, огнища от която има в съседна Румъния. Хората не бива да внасят храна от Румъния, още повече да изхвърлят хранителни отпадъци на нерегламентирани места, защото по този начин могат да се заразят диви животни, конкретно дивите свине и разпространението на болестта да добие огромни размери. Като превантивни мерки при подобен риск може да се приложи депопулация на дивите свине, но на този етап ловците имат ангажимент единствено да следят за мъртви животни. 


Тази страница е видяна: 6725

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 18 July 2018 - 16:18:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Пазарът за животни в Черногорово може да бъде и частен, препоръча д-р Петко Митев
Нови случаи на чума по свинете са регистрирани в Панагюрско
Министър Десислава Танева идва в Пазарджик заради чумата по свинете
Полицейски проверки за нерегламентирана търговия с животни – мерки срещу чумата по свинете
Епизоотичната комисия ще заседава извънредно заради опасността от чума по свинете
Кметовете от Община Пазарджик - с обща декларация в подкрепа на мерките за борба с чумата по свинете
Активни мерки срещу чумата по свинете, проверяват нерегламентираните пазари за животни, утре инструктират ловците
Клони са паднали върху лек автомобил, няма пострадали и сериозни щети до момента в региона
Д-р Петко Митев: Изяжте си домашните пилета навреме
БДЖ променя разписанието на влаковете между Септември и Добринище заради нанесени сериозни щети през последните дниТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5659 сек., 1.4797 от тях за заявки.