RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
На въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Гечев министър Порожанов отчете успешно председателство на Съвета на министрите
 
София
Очаква се бюджетът за Общата селскостопанска политика на ЕС да бъде 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро по първи стълб, за директни плащания, което е намаление само с 0,7 процента. Това каза министърът на земеделието храните и горите в отговор на парламентарен въпрос,  зададен му от народния представител от ГЕРБ-Пазарджик и зам.-председател на парламентарната комисия  по земеделие  Димитър Гечев.

Димитър Гечев попита Румен Порожанов : „Считате ли, че като председател на Съвета на министрите успяхте да насочите в правилната посока Европейската комисия в процеса на изготвяне на пакета от законодателни предложения?“  В отговор Порожанов  информира, че в края на тази седмица се очаква комисарят Фил Хоган да представи законодателните предложения, за които и България е работила активно както с Европейския парламент, така и с европейската асоциация на производителите от Копа Коджека. Порожанов увери, че в позицията, която обединява всички страни няма съществени различия за структурата, приоритетите, опростяването и всички най-важни параметри за Общата селскостопанска политика (ОСП).

 "Затова сме оптимисти, че предлаганото законодателство ще бъде одобрено от всички страни членки. Част от високотехнологичните страни като скандинавските и Холандия например са с малко по-различна визия, но от гледна точка на европейската солидарност според нас няма да има съществени проблеми", посочи  Румен Порожанов. Той  каза още, че Българското председателство продължава с дебата по първоначално представените драфтове по законодателните предложения. Очаква се да бъдат разисквани три регламента, които ще бъдат представени първо в Брюксел, а в началото на следващата седмица на неформалното заседание на министрите от Съвета в София. Темата ще бъде основна и ще бъде приета в последствие и от Австрийското председателство.

От отговора на Румен Порожанов  стана ясно още, че се очаква  бюджетът за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС да бъде 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро по първи стълб, за директни плащания. За втория стълб средствата са 78.8 млрд. евро, за развитие на селските райони. ЕК предвижда намаление от 5% на общия бюджет. Същото е и намалението на бюджета за кохезионна политика. За това, че бюджетът беше намален само с 5%, ЕК направи много сериозен пакет в приходната част. Първи и основен приход са вноските от страните членки, вноската сега е 11.4% за всяка една страна. Само 0.7 %  е намалението по директните плащания. Единствено за прибалтийските държави има увеличение с 4%. В края на седмицата се очаква да се представят законодателните предложения по ОСП.  Няма съществени различия в позициите на ЕП и страните членки - каква да бъде структурата и приоритетите в политиката на ОСП, бе категоричен Порожанов.


Тази страница е видяна: 16419

 Публикувано от: pamedia на Friday 01 June 2018 - 10:55:37

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В отговор на питане на депутата от ГЕРБ Димитър Гечев министър Ангелкова се обяви против добива на волфрам край Велинград
Цветан Цветанов: Дали ще бъдат приети оставките на министрите е въпрос на разговори, новите министри ще бъдат предложени от ГЕРБ
Ученици от ПГ „И.С.Аксаков“ ще информират на Тортата за българското председателство на Съвета на Европа
Депутатът от ГЕРБ Димитър Гечев открива приемни в Пазарджик и Велинград
Народният представител от ГЕРБ Димитър Гечев се включи в тържествата във Велинград за Гергьовден
Народният представител от ПП ГЕРБ Димитър Гечев проведе приемна в община Сърница
Димитър Гечев от ГЕРБ обеща съдействието си за ремонт сградата на училището в Побит камък
Народният представител от ГЕРБ Димитър Гечев поздрави дамите членове на пенсионерските клубове във Велинград
Продължават съвместните приемни в област Пазарджик на народните представители от ГЕРБ Десислава Тодорова, Даниела Малешкова и Димитър Гечев
Народният представител ГЕРБ Димитър Гечев и община Велинград дариха хранителни пакети на екипа от COVID отделението в общинската болницаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4418 сек., 1.3407 от тях за заявки.