RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Преброиха птиците, зимуващи във влажните зони на Пазарджишко
Пазарджик
От екоинспекцията в Пазарджик съобщиха за резултатите от зимното преброяване на птиците  във влажните зони на област Пазарджик. Експертите от РИОСВ  и БДЗП са преброили през уикенда общо 936 водолюбиви птици от 28 вида, които зимуват по поречията на Марица и Тополница, в язовири и рибарници на територията на област Пазарджик.

Най-многобройни тази година са птици от видовете: голям корморан - 301, скорец - 200, сива чапла – 49, сврака – 42, голяма бяла чапла – 41, лиска - 37,  малък корморан – 36. Установени са и екземпляри от видовете: голям горски водобегач, синигер, кос, ням лебед, гларус, мишелов, керкенез, фазан, земеродно рибарче, тръстиков блатар, сива врана, полско врабче, зеленоглава патица, сирийски пъстър кълвач, чинка, малък гмурец и речна чайка.
Като цяло броят на зимуващите птици във влажните зони на област Пазарджик се запазва. Пет пъти по-малко водолюбиви птици, зимуващи на други места в страната са установили експерти на Българско дружество за защита на птиците по време на 42-то среднозимно преброяване. Обяснението за този спад е необичайно топлото време за този сезон. За разлика от други години в почти всички малки язовири и рибарници, които обичайно са замръзнали през януари, сега се наблюдават зимуващи водолюбиви птици. Това отново се дължи на по-високите температури.
 

    Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. Извършва се в повече от 100 страни и в около 25 000 влажни зони.

Тази страница е видяна: 389

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 17 January 2018 - 16:10:37

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
РИОСВ и Дружеството за защита на птиците презентираха пред ученици от МГ-то биоразнообразието във влажните зони
До момента на сайта „Да изчистим България за един ден” са отбелязани 25 замърсени зони и нерегламентирани сметища в Пазарджишко
По-малко зимуващи птици заради топлата зима
Близо 1200 водолюбиви птици преброиха експерти през уикенда в региона
Днес броят птиците по Тополница, утре – по Марица
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: АЗ ТРЪГВАМ С ВЯТЪРА И ПТИЦИТЕ - Иван Виранов – ВИХРЕНСКИ
Държавен фонд "Земеделие" отпуска помощи за хуманно отношение към птиците и свинете
Три нови защитени зони обявява РИОСВ-Пазарджик
Шумът на улиците и в жилищните зони на Пазарджик е над нормата
Детски кът и демонстрационни зони в обновения магазин на А1 срещу Градската градина в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5212 сек., 1.4260 от тях за заявки.