RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Финансовите показатели на общините ще се публикуват в отворен формат, както и още 148 набора от данни с обществено значение

Пазарджик

Нови 149 набори от данни с обществено значение ще бъдат достъпни в отворен формат до края на 2017 г. на Портала за отворени данни www.opendata.bg. Това съобщиха от правителствения пресцентър по повод  утвърдения от кабинета  Списък с набори от данни по приоритетни области, които да бъдат публикувани на националния уеб базиран портал.

Сред тях са данни от автоматичните устройства за записване на пътния трафик, финансови показатели на общините, Национален регистър на населените места, списък на аптеки, с които НЗОК е сключила договор, статистика за отпуснати средства от Център фонд за лечение на деца, списък с резервираните имена в домейна от високо ниво на кирилица „бг“ и редица други.

Основната част от новите данни, предоставяни от институции на централната администрация, ведомства и териториални структури, са в секторите правосъдие, престъпност, образование, финанси и отчетност, екология, туризъм, статистическа информация. Областните администрации ще публикуват до края на годината три нови набори от данни за регистри, свързани с дейността на областните комисии и съвети и строителство.

Общинските администрации ще публикуват общо 39 нови набори от данни, свързани с образование, екология, финанси, транспорт и други.
Съгласно изискванията на Закона за достъп до обществена информация, организациите от обществения сектор публикуват за повторна употреба публична информация, която събират, създават и поддържат, в отворен машинночетим формат. С публикуването на данните на националния портал за отворени данни www.opendata.bg сe постига по-добра прозрачност и отчетност и се подобрява ползваемостта на публикуваните данни, както и достъпът на гражданите и на бизнеса до публична информация.

Порталът за отворени данни е създаден през 2014 г. и представлява единна, централна, публична уеб базирана информационна система, която осигурява публикуването и управлението на информация за повторно използване в отворен, машинночетим формат, заедно със съответните метаданни (категории, номер на документ, заглавие и други обозначения, автор, адресат, дата на създаване на документа и др.). Платформата позволява цялостното извличане на публикуваната информация или на части от нея. Данните са свободно достъпни и могат да бъдат използвани за търговски и нетърговски цели.
В момента 429 организации от обществения сектор са публикували общо 2211 набори от данни на портала за отворени данни. Повечето от данните са регистри с обществено значение.


Тази страница е видяна: 716

 Публикувано от: pamedia на Thursday 03 August 2017 - 17:00:34

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Излязоха и резултатите за тежки метали във водата на Стрелча, както и по микробиологични показатели
Въпроси от обществено значение за Велинград поставиха местни жители, посетили приемната на народния представител от Реформаторски блок Бойка Маринска
Корупционните престъпления ще се публикуват в общ сайт
Дискусионният формат TED ще се реализира за първи път в Пазарджик
С втората по значение инвестиция след 1939г. за Козарско ще се изгражда канализацията на селото
Кметът на Пещера откри учебната година в училище с нов формат
Пътят Варвара-Велинград ще бъде отворен чак на 15 декември
Благотворителният базар ''Дари надежда на Георги" е отворен
По пътя за Велинград има само паднали камъни, отворен е за движение
Лидери и авторитети споделиха опита си в TEDx формат пред млади хора в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.1139 сек., 1.0697 от тях за заявки.