RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Пещера бе домакин на среща на кметовете от района с министъра на туризма Николина Ангелкова
Пещера

Ръст на туристите в Пазарджишка област от 9,1% за първите четири месеца на годината, отчете в Пещера министърът на туризма Николина Ангелкова. В родопския град тя се срещна с кмета Николай Зайчев, на срещата присъстваха още кметовете на Брацигово и Батак, директорът на дирекция „Европейски фондове, стратегическо планиране и електронно управление“ в Община Пазарджик Славейко Комсалов, както и заместник-областният управител Йордан Кожухаров.

Ангелкова коментира, че в района ще се разработват балнео и СПА дестинации, за да се преодолее сезонния характер на туризма. Министърът на туризма отбеляза, че в региона  могат да се очертаят важни туристически дестинации, които да бъдат включени в интерактивна карта. „Вече имаме он лайн регистър на туристическите атракции, създаване и специална програма за този вид атракции. Освен това работи платформата „Обичам България“, в която са включени 100-те национални обекта, а общините също могат да се включат, като за това няма да правят разходи“, отбеляза Ангелкова. Тя допълни, че общини, които не могат да получат еврофинансиране ще имат възможност за средства по специална програма, чийто параметри се уточняват с Министерството на финансите.

Министърът обърна внимание, че много важни за района на Пещера са устойчивото развитие на планинския туризъм и целогодишният достъп на повече туристи до интересните обекти в общината. Тя допълни, че е рестартирала работната група по планински туризъм към министерството и се очаква до месец да се систематизират нейните предложения, за да се включат в измененията на закона. Финализираме и инвестиционната карта в туризма, която ще насърчи нови проекти и инициативи в сектора, поясни още Николина Ангелкова.

Според нея за Пещера, Батак, Брацигово е от съществено значение да продължат да се развиват курортни зони като Св. Константин и Цигов чарк, известни като дестинации с детските си лагери. Важно е това, което се създаде, да се надгради и развива, защото туризмът е  основен поминък тук. Министърът приветства усилията на кметовете да изчистят правните и фактическите обстоятелства по земите на територията на курортите - частни, общински и горски фонд. Самите те предвиждат чрез общите устройствени планове да се даде възможност за допълнителни инвестиции, без да се нарушават законите на страната. Надявам се, че с общи усилия инвестициите в туризма ще се осъществят, обобщи Ангелкова.
Тя не пропусна да отбележи, че е важно да се продължи с намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, за да се предлагат по-качествени и конкурентни услуги. Сред тези мерки е планираното облекчаване на процедурите за категоризация на туристически обекти.

След края на официалната част министър Ангелкова и кметът Зайчев посетиха Радилово. Там те разгледаха единствената запазена и до днес сграда на болница, построена от лейди Емили Странгфорд след Априлското въстание. Там министърът опита някой традиционни дейности като тъкане на стан и млене на жито. 

Пещера
Пещера
Тази страница е видяна: 853

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 05 July 2017 - 16:58:11

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Министър Николина Ангелкова: Пещера е добър пример за привличане на туристи
Туристически обекти в Батак и Ракитово ще посети утре министър Николина Ангелкова
Кметът на Пещера - на среща на министристрите на туризма от страните от ЕС
Кметът на Пещера ще участва в среща на министрите на туризма от ЕС
На работна среща в Пещера министър Ангелкова обсъди с кмета Н. Зайчев туристическите перспективи и възможности на общината
Новата жп гара откриха министър Николина Ангелкова, инж. Милчо Ламбрев и кметът Тодор Попов /видео/
Първият Регионален събор на народното творчество на летовището Свети Константин ще е под патронажа на министъра на туризма
Министър Ангелкова обеща министерството на туризма да подкрепи Велинград за двете чествания през септември
Пещера е домакин на първата транснационална среща по проект „Две минути и половина до полунощ – Иновативен образователен подход за справяне с проблемите на изменението на климата в основно училище“
На втората среща между Бойка Маринска и посланика на Египет в центъра на разговорите бе сътрудничеството в областта на туризма и образованиетоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6341 сек., 1.5406 от тях за заявки.