RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Неподозирани бизнес заложби у децата се разкриват след посещения в предприятия

Пазарджик

Как ви звучи дете на 8 години да разкрива фирма, да избира дали да е ООД, ЕООД или АД, да я регистрира както се полага – в съда и в търговския регистър, да тегли кредит, да купува на лизинг, да прави бизнес план и стратегии, да започне производство и да търси печалба. На 8 години! Както и да Ви звучи, е реалистично. Ако заради нашата предубеденост, не им дадем възможност да пробват, няма да знаем дали могат, но по-важното е, че те няма да разберат, че могат. Няколко пазарджишки фирми, както и няколко институции, начело със съда в Пазарджик, отвориха вратите си, за да посрещнат групата невръстни предприемачи с ръководител (класен) Калина Янева от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ - Пазарджик. Децата имаха възможност да се срещнат с истински предприемачи, да чуят историята на техните фирми, да видят и буквално „да пипнат“ бизнеса им и да вземат своето решение какво ще правят, с какъв бизнес проект да се заемат. Като резултат в коридора на училището беше обособена търговска улица на ученическите бизнеси – с готова продукция, с банка, към която можеха да се обърнат купувачите, с одобрени от тях парични средства и накрая - с бизнес отчет за дейността.

„Основателят на технологичния гигант " Сони" - Масару Ибука, по-скоро би ми казал, че съм закъсняла, отколкото че е рано второкласниците да имат тази компетентност“. Така отговори Калина Янева на въпроса не е ли твърде рано да занимаваме децата с бизнес. Всъщност, заниманието е пределно реално, занимаваха ги с конкретни неща от живота. В съда в Пазарджик им разясниха процедурата за регистрация на различните видове търговски дружества, както и какви такси дължат за тази регистрация. В компаниите им обясниха как вземат решенията си в зависимост от вида собственост, как се е развивало дружеството през годините, какви трудности са имали, как са излизали от тях. Но най-интересен беше самият производствен процес. Децата имаха възможност не само да видят производството, но да разговарят с ръководството на реални и работещи фирми, като „ИТМ- Продукт“ ЕООД на Сергей Итев - за камиони, подемни машини и електрокари; „DSSmith - България“ АД за производство на опаковки от картон; „Марес“ ЕООД - за водолазно оборудване, „Ирели“ - за детски играчки, „Новалис“ АД – за отдаване под наем на площи на фирма за семена и торопочвени смески, „Колорадо“ - за мебели, оризарната в Гелеменово, „Булеко“ ЕООД- София и цехът им в Ракитово, където лично дойде единият от директорите от София, за да ги консултира как да правят прах за пране и течен сапун. В разгледаните местни бизнеси не липсваше и роботизацията, представена от „ДайнамикБизнес салюшън“ ЕООД, чийто управител  Филип Филипов създава софтуер за роботи и ще продължи да бъде консултант на групата невръстни бизнесмени, като догодина ще надграждат в роботиката.

„Тяхната финална компетентност е резултат от това, че фирми и индустрии общуваха с тях и им предоставиха възможност да участват в процеса на работа, да отговарят на въпроси, да отделят от личното си време, за да им дадат важни ориентири. Комуникацията  даде старт на техния интерес и им помогна да търсят решения и да разсъждават. Ако откриването на техните работилници, офиси и магазини днес дава резултат и те отчитат печалба, то се дължи на комуникацията, общуването с реални успешни в кариерата личности и това, че им дадоха позиция да поемат отговорност“, заяви Калина Янева.

До успеха на детските бизнеси обаче има много етапи на градеж, разказва Калина Янева: работа с фирми и индустрии; гледане на големи мащаби машини, цехове, маркетинг на търговските улици и магазини в Пазарджик, структуриране на бизнес план, изчисляване на парични потоци, прогнозиране на критична точка, какво и на решения за изход от нея, търсене динамични решения, търсене на консултанти, вписване на фирмата при съдията по вписванията и в Търговски регистър, работа с документация - нотариални актове и договори за наем, измислени от децата, за да се стигне накрая до работа във тяхната фирма, създаване на собствена стока, откриване на магазин, продажба, реализирана чрез техни книжни пари. Естествено че бизнесът не е минал без банкиране и без консултации с реална банка – клона на ОББ в Пазарджик. В крайна сметка детските бизнес решения бяха книжарница, производство на детски играчки, на опаковки, сервиз за телевизори и телефони, банка, пицария, дърводелска работилница, производство и търговия с бижута, с книги и картички. А на финалния етап – на търговската улица, имаше и непредвидими ситуации, като желанието на клиентка да пазарува с 1000 лв бижу, което струва 1 лев и води дълга консултация помежду си, как да откаже предложението за дарение от страна на клиентката. Накрая събраха всичкия си капитал и върнаха ресто.

Преди да отворят обаче магазините си те представиха пред клиентите си – родители и гости, своите бизнес проекти. Като на истинско телевизионно интервю (реално зад един издънен телевизор), с микрофони в ръце те отговаряха на въпроси от другите ученически фирми и на въпроси на техния ръководител Калина Янева. Децата показаха, че са наясно с това какви рискове има пред дружество, в което капиталът е разпределен поравно между двама собственици, бяха наясно и какъв риск поемат да дадат кредит на клиент, затова поискаха да има обезпечение – имущество. Отговаряха и на въпроси какво ще направят с печалбата. А до нея не се стигна така лесно -  първите бизнес планове бяха нереалистични, с високи заплати и много разходи, разказа Калина Янева. Но на финала бяха съкратили част от разходите, бяха намалили заплатите и резултатът беше печалба. Те взеха решение, че с печалбите си ще разширят производствените си и търговски площи, ще купят машини, нови стоки, ще увеличат заплатите, ще открият нови работни места.

И да, тези инициативи трябва да се подкрепят, защото сред децата са бъдещите работодатели, сервизни техници, софтуерни специалисти, програмисти. Това разбиране са имали компаниите, които са отворили врати за децата, това разбиране има и техният ръководител, наел се с нелеката организация на подобен проект. А децата искат този техен проект да продължи и догодина и вече планират кои предприятия да посетят и какви бизнеси ще развиват. 

Пазарджик

Малките предприемачи представят бизнесите си пред гостите и своите "колеги" от другите детски предприятия

Пазарджик


Пазарджик

Горе - на търговската улица
Надолу следват снимки от посещенията в предприятия

Пазарджик

Пазарджик


Пазарджик

biz17e.jpg

Пазарджик

Пазарджик

Пазарджик
Катя Бузник
Тази страница е видяна: 1605

 Публикувано от: pamedia на Thursday 22 June 2017 - 23:43:02

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Българските майки ще работят с децата от Центъра за настаняване в Лесичово за развиване на творческите им заложби
Посещения на 4942 адреса са извършили екипите за обхват на децата в училище от началото на учебната година
ОИЦ – Пазарджик започва реалната си дейност с посещения в общините на региона
Немски полицаи обучават служители на ОД МВР Пазарджик да разкриват фалшиви документи
20 автобусни курса по-малко и пет нови се разкриват с промени в транспортната схема на Пазарджик
С много подаръци за децата от отборите и купи за треньорите им приключи състезанието „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“
Андрей Момчилов: Краят на финансирането на Центъра за правата на децата не означава край на работата с децата в конфликт и в контакт със закона
ИГА работи по проект за разкриването на социални предприятия
Два акта и месечна санкция за винарски и консервни предприятия
В 247 предприятия за два месеца трудовите инспектори констатираха 1324 нарушенияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5102 сек., 1.3855 от тях за заявки.