RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Осигурителният институт започна разпращането на писма до тези, на които им предстои пенсиониране

НОИ

Ръководството на ТП на НОИ – Пазарджик съобщи, че от 14 юни  2017 г. е започнало изпращането на персонални уведомителни писма до всички лица, които през 2018 г. ще навършат изискуемата от закона възраст за пенсиониране и на които не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на ранно пенсиониране.

Предварителното уведомяване се извършва на основание промяна в Кодекса за социално осигуряване, която изисква НОИ да информира лицата, не по-късно от 6 месеца преди да навършат възрастта за пенсиониране, за условията, при които могат да се пенсионират през следващата календарна година.
През 2018 г. жените придобиват право за пенсиониране при навършена възраст 61 години и 2 месеца и при наличие на 35 години и 6 месеца осигурителен стаж. За мъжете условията са да имат навършена възраст 64 години и 1 месец и придобит 38 години и 6 месеца осигурителен стаж.

Целта на уведомяването е да бъде осигурено достатъчно време на лицата, които навършват посочената възраст през 2018 г., да се погрижат за набавяне и оформяне на всички необходими документи във връзка с излизането им в пенсия.

В писмото присъства и основна информация за документите, които се представят заедно със заявлението за отпускане на пенсия. НОИ напомня, че само навършването на изискуемата възраст не е достатъчно условие за придобиване право на пенсия. Необходимо е да са изпълнени и двете изисквания – за навършена възраст и за придобит изискуем осигурителен стаж.

Всяка пенсия се отпуска от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата, а ако това е направено след изтичане на 2-месечния срок – от датата на подаване на заявлението.

Националният осигурителен институт препоръчва на осигурените лица да се снабдят с персонален идентификационен код (ПИК). Такъв код те могат да получат в приемната на Териториалното поделение на НОИ в гр. Пазарджик, находяща се на улица  „Екзарх Йосиф“ №15А и в ИРМ – гр. Велинград, бул. „Александър Стамболийски“ №7. ПИК предоставя лесен и удобен начин за ползване на редица електронни и административни услуги през интернет страницата на НОИ. Персоналният код позволява на потребителите да проследят осигурителната си история в Регистъра на осигурените лица, след 01.01.1997 година, както и да изчислят прогнозния размер на бъдещата си пенсия.


Тази страница е видяна: 426

 Публикувано от: pamedia на Monday 19 June 2017 - 16:56:38

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Тези, които отпускат помощи за топло, стоят на студено
Министърът на финансите: Тези 3 млрд., които ще вземем, са за покриване на стари задължения
Проф. Минеков: Националната култура трябва да се обърне към тези, които я създават
Цветан Цветанов в Драгиново: Нека на 26 май изберем тези, които чуват проблемите на хората
Кметът обмисля данъчна отстъпка за тези, които поддържат междублоковите пространства чисти и зелени
Янаки Стоилов: Ние сме тези, които трябва да спрем омразата, ако искаме да не бъдат съживявани корените и методите на фашизма
Д-р Илия Томов е наказан за гафа с глобите за тези, които хранят бездомните кучета. Текстът от проекта на наредбата отпада
Обявена е обществена поръчка за техническите обследвания на блоковете, които предстои да бъдат санирани
Започна изплащането на обезщетения на собствениците на земи, върху които се изгражда язовир "Луда Яна"
Дежурни в НОИ ще разясняват на 1 октомври вариантите за пенсиониранеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.3681 сек., 1.2999 от тях за заявки.