RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Съдът не прие подписката в защита на Ахмед Муса Ахмед като доказателство

Ахмед Муса Ахмед, Пазарджик,

Окръжният съд в Пазарджик на свое заседание разгледа исканията за промяна на мерките за задържане спрямо Ангел Симов,  Орхан Бързак и Ахмед Муса Ахмед.
Първите двама искат паричната им гаранция да бъде заменена в "подписка" или сумата поне да бъде намалена от 3000 на 300 лева.
Третият обвиняем по делото за разпространение на крайни ислямски идеи и призоваване към война Ахмед Ахмед иска мярката му да бъде променена от "задържане под стража" в "домашен арест".

Освен договорите за заем, на първите двама обвиняеми, защитата представи и подписка , озаглавена "В защита на Ахмед Муса Ахмед", но съдът не я прие като доказателство и отказа да я присъедини към материалите по делото. Адвокат Панкова уточни, че подписката е събирана не само от махалата, а от града и съседните села и общо подписалите се са 1400 души. Тя мотивира искането си със събирането на характеристични данни за обвиняемите в хода на досъдебното производство от домоуправители, съседи и други. Прокурор Попова обаче бе категорична, че е недопустимо да се приема подписката и я определи като форма за оказване на обществен натиск върху съда.

Аргументите на Ангел Симов и Орхан Бързак за намаляване на сумата на гаранцията са, че взетите пари назаем си ги искат накуп, а те не могат да издържат семействата си с получаваното от работа и да заделят пари, които да връщат. Но прокуратурата счита, че мярката  спрямо тях оправдава превантивната си сила, тъй като и двамата засега не са отсъствали от заседание по делото, знаейки, че паричната гаранция ще бъде конфискувана.

Ахмед Муса Ахмед заяви, че има постоянен адрес  и декларира, че няма да се укрие или да избяга. Той се опита да убеди съда, че не е по-различен от останалите обвиняеми, които  бяха освободени от ареста с различни по-леки мерки.

"Казват, че съм престъпник към човечеството, но дали съм измамил, дали съм ударил един шамар на някой - има ли кой да казва това. Няма никакви доказателства по обвинението - всички свидетели се отрекоха, никой не потвърди обвинението. Само скритите от ДАНС. Не съм извършил нищо срещу човечеството, демокрацията и държавата. Показват ме и тук, и в Пловдив, и медиите ме представят като член на ДАЕШ. Вкарват ме в световната политика. Но те са угнетители, аз не съм и не мога да бъда угнетител. Освен от материална, семейството ми се нуждае и от марална покрепа. Не иска децата ми да растат без контрол. Жена ми не може да излиза дори и на двора - съветниците и депутатите приеха забрана да се носи бурка. Как може тя да работи? Не съм различен от другите. Ако може да измените мярката от "задържане под стража" в "домашен арест" , ще се радвам." Така Ахмед Муса Ахмед мотивира лично пред съдебиния състав  искането си за освобождаването му от ареста.

Преди това на два пъти същият състав постановяваше решения за исканата промяна на мярката му, но Пловдивският апелативен съд ги отхвърляше.

Съдът се оттегли на съвещание и ще се произнесе до час.


Тази страница е видяна: 2449

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 30 May 2017 - 15:36:27

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Съдът отказа да пусне от ареста Ахмед Муса Ахмед и да промени мерките за задържане на другите двама
Пазарджишкият съд ще решава да пусне ли Ахмед Муса Ахмед, след като пусна всички останали обвиняеми
Ефективна присъда само за Ахмед Муса Ахмед поиска прокуратурата
Осъденият Ахмед Муса Ахмед: Мъчителите навънка живеят, невинните са в затвора /видео/
Окръжният съд отказа да пусне Ахмед Муса Ахмед от ареста
Ахмед Муса Ахмед е част от терористична групировка, базирана в Австрия. Продължава и от затвора да привлича последователи
Седем от подсъдимите за радикален ислям излизат в домашен арест, Ахмед Муса Ахмед остава в ареста
В Пазарджишкия окръжен съд се извършва проверка за публикуваната информация на сайта за досъдебното производство срещу Ахмед Муса Ахмед
Поредното заседание на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и останалите 13 обвиняеми за разпространение на радикален ислям е насрочено за днес
В акцията в кв."Изток" участва и Криминалистична лаборатория, иззети са веществени доказателства, Ахмед Муса Ахмед е отведен в полицията за разпит /видео/Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6124 сек., 1.5049 от тях за заявки.