RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Департамент „Природни науки” на НБУ организира срещи в пазарджишки училища по повод Международния ден на Земята

ПазарджикВ продължение на няколко дни учени от департамент „Природни науки” в Нов български университет посетиха училища в град Пазарджик, съобщиха от висшето учебно заведение.

 Департаментът традиционно организира и отбелязва Международния ден на Земята - 22 април, с разнообразни инициативи. Тази година те са насочени към връзката  със средното образование, тъй като образованието е най-мощният фактор за ново отношение към съхраняване и рационално използване на изчерпаемите природни ресурси на Земята.

На срещите в пазарджишките училища  съвместно  учители и ученици  дискутираха   актуалността на проблема и  необходимостта от обединяване на усилията.

Доц. Ралица Берберова - ръководител департамент “Природни науки” и доц. Биляна Костова, програмен консултант на специалностите, представиха презентация „Вулканите в историческо, археоложко и геоложко време” чрез която учениците от 11 и 12-те класове  разшириха знанията си  за еволюцията на Земята и появата на човека и съвременното им изследване като потенциални бедствия и възможности за алтернативен туризъм.
Представянето провокира дискусия по въпросите на околната среда. Учените от НБУ представиха с примери необходимостта от специалисти еколози и геолози в проектантски и консултантски организации, предприятия и фирми, възможните геоложки рискове при реализация на проекти както за страната, така и търсенията в чужбина и всичко това само на принципа на опазване на околната среда.

Д-р Мария Гюлеметова, спецалист по екологична сигурност и устойчиво развитие, посочи, че изискванията в областта на опазване на околната среда нарастват и засягат все повече стопански сектори. Потреблението на изчерпаеми природни ресурси се увеличава, но се увеличава и търсенето на специалисти по опазване на околната среда. Това води до нарастване на търсене на специалисти в държавната и местна власт, публични и частни предприятия в областта на промишления, строителния и научни сектори, НПО и други.

Бъдещите икономисти, географи, геолози, еколози, биолози, инженери и проектанти с интерес участваха в дискусиите, за да подчертаят осъзнаването на проблема и това, че проблемите на околната среда засягат всеки един стопански сектор и проблемите трябва да се решават комплексно, отчетоха учените от НБУ след срещите си в Пазарджик.


Д-р Мария Гюлеметова
Доц. д-р Ралица Берберова, НБУ
Доц. д-р Биляна Костова, НБУ
Тази страница е видяна: 442

 Публикувано от: pamedia на Friday 21 April 2017 - 14:18:30

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Две пазарджишки училища и училища от Португалия и Турция участват в проект за забравените изкуства
Квалификационните срещи от международния турнир по тенис на маса в Панагюрище са днес и утре
„Асарел-Медет“ организира две срещи с жителите на Попинци за подробности по геолого-проучвателните дейности
В Механото ще се проведат поредица от срещи по повод Световния ден за борба с наркотиците
Срещи с ученици по повод Световния ден за борба с наркотиците ще проведат днес здравни експерти
Поздравление по повод Международния ден на сестринството
Илияна Йотова – на срещи с избиратели във Велинград и в Септември по повод партийното допитване за президентските избори
Празник в ПГСА по повод Международния ден на студентите и учениците
За международния ден на джаза СУ „Г. Брегов“ организира голям концерт. Ще се включат и известни възпитаници на училището
Кампания в Пещера по повод 1 декември - Международния ден за борба със СПИНТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7348 сек., 1.6487 от тях за заявки.