RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Край на „стратегическите партньори“ при продажбата на дървесина

Мирослав НайденовМинистърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се срещна във Велинград с представители на дървообработващи фирми, осъществяващи дейност на територията на областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Те представиха пред него четири свои искания, като три от тях срещнаха подкрепа от страна на министъра и по тях ще бъдат направени промени в Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост за ползване на дървесина и недървесни горски продукти от тях.
Министър Найденов не прие искането им за отпадане на задължителния обем от 42% от ежегодните количества дървесина, които трябва да се продават чрез стоковата борса. Според преработвателите плащането на посредници, каквито са брокерите, води само до оскъпяване. Тяхната позиция обаче не съвпадна с тази на министъра. „Именно на стоковата борса договарянията са публични и няма място за сделки под масата“, заяви Мирослав Найденов. Той отново подчерта, че в страната се добиват количества дървесина, които са на половината на това, което иска пазарът.
Останалите три искания бяха приети и предстоят промени в нормативните документи. Дървопреработвателите поискаха да паднат преференциите за така наречените „стратегически партньори“ при продажба на дървесина от корен. Министър Найденов прие да отпадне бонуса от 25% в оценката при конкурсите за дългосрочни договори. Прието беше и предложението да се регламентират две или три тръжни сесии, на които да се предлага дървесина на прогнозни количества от едно или няколко териториални поделения, с цел средносрочно планиране на дървообработването и намаляване на разходите по съответните процедури.
Дървопреработвателите поставиха и въпроса защо превозните билети за транспортиране на дървесина са валидни 12 часа, а не 24 часа, след като времето за транспортиране на дървесината от единия до другия край на страната заедно с регламентираните почивки за шофьорите надхвърля 12 часа. 


Тази страница е видяна: 1061

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 31 January 2012 - 17:42:06

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
На 11 май ОбС ще заседава извънредно за отмяна на продажбата на гората край Црънча
Изясняват се щетите от сечта на 30 куб. метра дървесина край Панагюрище
Румен Петков и двамата съветници в ОбС-Пазарджик оповестиха готвен протест от Младежката организация на АБВ срещу продажбата на гората край Црънча
Снощи е край Боримечково е засечен 25-годишен с кубик дърва в каруца, а в Ракитово местен откраднал от временен склад 2.5 куб. м. иглолистна дървесина
Ракитово ще подобрява разработването на стратегическите си документи
Сдружение „Човеколюбие” представи дейността си пред международни партньори
Проект на Областна администрация е високо оценен на среща на партньори в Унгария
Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев“ и Начално училище“ Отец Паисий“-партньори по проект
За развитието на професионален футбол са нужни партньори с конкретни ангажименти и концепция с разчети и срокове
Т. Попов: Освен партньори, с колегите на населените места станахме и приятели. Те са изключително почтени хора и стопани на своите селаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6076 сек., 1.5077 от тях за заявки.