RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Дружеството на пазарджишките художници представя изложба "Борис Резов - Рисунка от 1985 г."
На 8 януари, петък, от 18 часа в галерия "Г. Машев" Дружеството на пазарджишките художници ще представи изложба "Борис Резов - Рисунка от 1985 г."Борис Резов
Борис  Резов е роден  в град Пазарджик през  1929 година. Завършва Първа мъжка гимназия в града и започва работа към ТПК „Изкуство”.  Добър рисувач,  много талантлив и упорит. Кандидатства в Художествената академия, но не го приемат.  Не се отчайва и продължава да рисува. Дълги години прави  табла  за заводи и предприятия, изписва лозунги и рисува плакати за общински събития.  Задълбава в своя свят, населен с хиляди образи  на жени, деца, спомени, абстракции, мисли, екперименти.  Може би тази е думата -  екпериментално, която най-добре описва огромното творчество на Борис Резов. Няма стил, няма жанр от модерното изкуство, в който той да не пробва своята четка, защото както много обича да казва и поучава -  „……изкуството е едно поле с хиляди възможности.  Художникът  трябва да се потопи в него,  превръщайки се в кубист, експресионист, импресионист, абстракционист, футурист……”
Безценни са хилядите бързи наброски с молив и въглен, които той пази  в ателието си. Една  не малка част с отлични качества  е притежание на колекционера и галерист, Огнян Боев.  Ние не познаваме добре тази страна от творчеството му, но то е изключително. Може би бъдещо изследване ще покаже, че именно класическата  рисунка е най-силната му страна като художник.  Двамата с Нерон експериментират, подражавайки  на Пикасо и точно като него  оставят  за поколенията  керамика, дърворези, всеки в  своя неподражаем стил и мъничко плагиатство -  като всички велики. Настоящата изложба „Рисунка  от 1985 година” предтавлява серия графични, абстрактни творби, които ще представим на вашето внимание за първи път от 30 години отново в Пазарджик. Тя е част от една не малка колекция подобни творби, които селектирахме с дъщерята на художника, Николета Тренина. Рисувани в тежък момент, натоварени емоционално, рисунките потвърждават качествата на Борис Резов като майстор на линията. Благодаря на Николета Тренина за отправената покана към мен и доверието да представя на публиката  Борис Резов  по моя начин.  С един от многобройните му периоди- експерименти. Заповядайте!


Ани Стойкова


Тази страница е видяна: 644

 Публикувано от: pamedia на Thursday 07 January 2016 - 13:44:15

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Кметът връчи грамота и парична премия на доайена на пазарджишките художници Борис Резов за 89-та му годишнина
Изложба "Рисунка" показват пазарджишките художници в галерия "Г. Машев" на 20 април
Кметът Тодор Попов връчи наградите на отличените автори в "Пролетния салон" на Дружеството на пазарджишките художници
Изложба "Живопис" на Борис Резов - в ХГ “Станислав Доспевски” Пазарджик
Изложба "70+" с творби на Борис Резов, Костадинка Димова и Людмила Стамболиева
Годишна изложба на пазарджишките художници
Ани Стойкова за Годишната изложба на пазарджишките художници
Годишната изложба на пазарджишките художници се открива тази вечер
ХГ "Ст.Доспевски" показва живопис на Борис Резов
Шест изтъкнати български художници представя Арт център VagabondТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4065 сек., 1.3117 от тях за заявки.