Новина: За Празника на Стрелча беше открит Спротно-възстановителен център, бяха реновирани шадраван, чешми и зоокът
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Monday 03 August 2015 - 10:37:04


Стрелча, На 46-ия Празник на град Стрелча, на 1 август, официално бе открит Спортно- възстановителен център. Той е част от Лечебно- възстановителен комплекс - Стрелча. Средствата са по Програмата за развитие на селските райони Проект :“Обособяване на спортно- възстановителен център в град Стрелча, чрез реконструкция на крило на сградата на градска минерална баня в град Стрелча“. Проектът се изпълнява, съгласно подписан Договор между Държавен фонд „Земеделие“, Местна инициативна група „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“ и Община Стрелча.


Стрелча, По проекта е извършен цялостен ремонт на помещение за вани и подмяна на вани и санитария. Извършен е цялостен ремонт и обзавеждане на санитарен възел, ремонт на обслужващо помещение и изграждане и обзавеждане на зала за фитнес. Стойността на проекта е 48 225, 72 лв. Официално обектът ще се приеме на 5 август и на 8 август ще заработи. Тогава посетителите ще могат да се възползват от ваните за лечение с луга, натурален морски извлек, ароматни вани.
По повод празника на града бяха открити напълно реновирания шадраван пред паметника на Васил Левски, новите чешми в градинката до Миниатюрите и зоокъта при новоизградения ТИЦ и глобусът, който се намира във водното огледало пред общината.

На Празника на Стрелча кметът на общината Иван Евстатиев спази традицията и връчи грамоти и награди на най- младия и най- възрастния жител- Борислав Кунчев /роден на 29 юни 2015г./ и Стойна Динчева /родена на 27 януари 1919 г./.
По предложение на кмета Иван Евстатиев с решение на Общинския съвет бе приет Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ в размер на 500 лв. за всяко новородено дете в общината. На празника на града 16 деца получиха еднократната финансова помощ. До момента общината е изплатила   47 500  лева.
Общинска администрация организира турнир по тенис на маса и шах и конкурс „Аз обичам моя град”. Победителите бяха наградени с грамоти и парични награди.

Стрелча, Никола Манев, В празничната програма имаше и рецитал със стихотворения, написани и изпълнени от Мария Терзийска, както и рецитали на самодейните състави при НЧ „Просвещение 1871” гр. Стрелча, НЧ „Зора 1928” с.Дюлево, НЧ „Г. Михайлов – Силата 1908” с. Смилец,  НЧ „Фар 1937” с.Свобода, НЧ „Отец Паисий 1936” с. Блатница, включително кулинарни изложба на традиционна балканска и славянска кухня. В инициативата се включи и персоналът на Домашен социален патронаж- Стрелча. На победителите бяха връчени грамоти и плакети.

Фолклорна програма представиха самодейните състави на община Стрелча при Народните читалища „Просвещение 1871” гр. Стрелча, „Зора 1928” с.Дюлево, „Г. Михайлов – Силата 1908” с. Смилец,  „Фар 1937” с.Свобода, „Отец Паисий 1936” с.Блатница, както и  Самодейна група „Стрелица” с ръководител Георги Маринов, Фолклорна група „Рождество” с ръководител Йота Стоянова, Хор за стари градски песни „Бащин край“ с ръководител Галя Крамарска и Фолклорен певчески състав „Родолюбие“ с ръководител Елена Милева.
На тържествена сесия на Общински съвет- гр. Стрелча със званието „Носител на почетния знак на община Стрела” бe удостоен Иван Радев за мащабна дарителска дейност. Със званието „Почетен гражданин на Стрелча” бе удостоен  инж. Иван Чолаков за принос в благоустрояването, мащабна дарителска дейност и разкриване на нови работни места в Стрелча. 
След тържествената сесия на Общински съвет- Стрелча бе открита изложба на Никола Манев.
Сред гостите на празника бяха заместник- председателят на Народното събрание Янаки Стоилов и журналистът Иван Гайтанджиев.
«С общи усилия, с Вашата подкрепа показахме, че можем да вървим ръка за ръка, да реализираме проекти за града и общината, които да носят позитиви за десетилетия. Вече имаме близо 100 одобрени проекта. Най-много на глава от населението в страната.
Така бюджета на общината се е увеличил няколко пъти. Простата аритметика показва, че средно по два проекта са били обработвани на месец през този мандат. Това е изключително постижение за нашата община. », каза в словото си кметът на община Стрелча Иван Евстатиев.
По проект МИГ «Панагюрище, Стрелча, Лесичово» е изработена сцената, на която се проведе празника.
В програмата се включиха децата от ОДЗ «Д-р Стайко Стайков» и 12- годишната изпълнителка Мария Мерджанова.
Жителите и гостите на Стрелча имаха възможността да се насладят на изпълненията на сестри Диневи и  оркестър „Канарите“.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.9399 )


Време за изпълнение: 0.0443 сек., 0.0098 от тях за заявки.