Новина: Бойка Маринска: Одобрените изменения в ЗДОИ имат за цел да се улесни достъпа на гражданите до документите на администрацията на всички нива
(Категория: Политика)
Публикувано от pamedia
Wednesday 03 June 2015 - 12:59:00


Бойка МаринскаКомисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, одобри на първо четене предложения за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), с които от 1 октомври 2015 г. ще се създаде постоянна електронна база данни на всяка информация, създадена в публичния сектор в България. Тези промени са съобразени със задължението на България да приложи Директивата на ЕС за повторна употреба на информация от публичния сектор, уточни председателят на Комисията Бойка Маринска след последното заседание.По думите й измененията имат за цел да разширят действащия обхват на ЗДОИ и улесни достъпа на гражданите до документите на администрацията на всички нива. Новите промени ще дават възможност за подаване на „електронно заявление“ за достъп и предоставяне на информация по електронен път без изискване за наличие на електронен подпис, обясни Маринска. Също така е предвидено да се въведе горна граница на събираните такси от институциите за възпроизвеждането, предоставянето и разпространението на документите, добави тя.

В допълнение към електронната база данни, всички процедури, по които се определят разходите за повторна употреба на информация от публичния сектор ще се публикуват онлайн, допълни Бойка Маринска като каза също, че институциите ще бъдат задължени да се обосновават за всеки отказ за предоставяне на публична информация.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.9047 )


Време за изпълнение: 0.0953 сек., 0.0185 от тях за заявки.