Новина: В герба на Синитево е залегнала легендата за елена
(Категория: @)
Публикувано от pamedia
Tuesday 19 May 2015 - 16:15:12


Герб на Синитево, Кметът на пазарджишкото село Синитево Борислав Алексиев със своя заповед от днес, 19 май, утвърди първия герб на населеното място. Негов автор е хералдът Александър Алексиев. Гербът е по идея на Йован Йоновски, а художник е Елеонора Хаджиниколова.
Александър Алексиев представи блазона или иначе казано хералдическото описание на герба:
На златно, елен в естествен цвят, стъпил върху тривърха зелена планина, в основата лазурна вълнообразна лента, окрайчена в сребро. Девизът е: Труд, вяра, постоянство.
Централната фигура елен представя легендата за елена, който всяка година на празника на селото Свети Константин и Елена (21 май) идвал на този връх над Синитево, за да пие вода от кладенеца; символизира готовност за саможертва, благородство и чест. Планината представя Еленския връх и символизира твърдост, постоянство и закрила, а реката представя водното богатство.
Цветовете в герба са: Златно, което символизира богатство на духа и на добродетели; местоположението в Тракия; Зелено: надежда; обновяване; хармония с природата и в обществото и Лазурно: великодушие, честност, вярност и безупречност
Формата на щита повтаря първия герб на Пазарджик и показва административна принадлежност.

Гербът на Синитево ще бъде представен официално на празника на селото в четвъртък, 21 май, а с неговото приемане не без основание Александър Алексиев счита, че област Пазарджик се превръща  в един оазис на хералдиката след издържаните по всички нейни закони гербове на населените места Ветрен дол, Варвара, Лозен, Ковачево, Злокучене, Виноградец и Синитево.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.8944 )


Време за изпълнение: 0.1456 сек., 0.0420 от тях за заявки.