Новина: Стрелча отбеляза 137- годишнината от Освобождението си
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Tuesday 13 January 2015 - 18:05:56


Иван Евстатиев, СтрелчаПред бюст-паметника на полковник Николай Тимирязев в Стрелча тържествено бе отбелязано Освобождението на града. В словото си кметът на общината Иван Евстатиев припомни трепетното и вълнуващо посрещане на руските войни, предвождани от бележития юрист и уважаван общественик на своето време  полковник Тимирязев.
На 31 декември 1877 г. по стар стил единствената по рода си въоръжена чета от стрелчани, които не скланят глава след потушаването на Априлското въстание и продължават борбата, водят руските войски в Стрелча. Това е и датата на Освобождението на Стрелча.Гости на празника бяха ръководството на културния клуб на стрелчани, живеещи и работещи в гр. София с председател полковник Атанас Маслев, Председателят на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва генерал лейтенант Стоян Топалов, който е  и почетен граждан на гр. Стрелча, Иван Ильов – почетен гражданин на гр. Стрелча, генерал - полковник Прокопиев, генерал-лейтенант Иван Цеков, генерал- майор Георги Кендеров, полковник Цветан Ночев, Димитър Димитров – народен представител, избран от 13-ти многомандатен район- Пазарджик.
По случай годишнината Ученическият духов оркестър с ръководител Георги Маринов изпълни възрожденски мелодии, а учениците от НУ „Паисий Хилендарски” - рецитал със стихове, посветени на Освобождението.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.8126 )


Време за изпълнение: 0.1658 сек., 0.0485 от тях за заявки.