Новина: Съдът остави в ареста 7-те обвиняеми за разпространение на идеите на "Ислямска държава"
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Saturday 29 November 2014 - 08:58:14


ahmed_musa_ahmed.jpgОкръжният съд  в Пазарджик късно снощи взе мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на 7-те задържани, които са обвинени за участие в нелегална група, създадена за проповядване на антидемократична идеология и разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“, воюваща на територията на Сирия и Ирак.


От събраните по делото доказателства съдът счете, че съществува обосновано предположение обвиняемите да са извършили деянията, за които са обвинени, както и че има реална опасност да извършат престъпление.
Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд гр.Пловдив в 3-дневен срок.
В хода на гледането на мярката подсъдимите и техните адвокати поискаха от съда най-леката мярка за неотклонение, като посочиха, че липсват достатъчно доказателства за извършено престъпление, че всички с изключение на Ахмед Муса Ахмед имат чистото съдебно минало, имат постоянни адреси и семейства, за които трябва да се грижат и няма опасност да се укрият.
Една от обвиняемите е жена – Александрина Ангелова, която е студентка в първи курс в Пловдивския университет, тя е преводачка на книга, проповядваща война с меч до изтребване на неверниците.
Прокурор Недялка Попова каза, че има достатъчно основания за налагане на такава мярка на седемте задържани. Ахмед Муса Ахмед има три обвинения – по чл. 109, ал. 1 от НК, по чл. 108, ал. 1 от НК и по чл. 407 от НК. Останалите шестима –  Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров, са с обвинения по чл. 109 и 407 от НК. Според прокуратурата обвинението по чл. 407 за пропагандиране на война е за тежко престъпление. Ахмед Муса Ахмед беше посочен за ръководител на група с членове останалите шестима, които са проповядвали салафизъм.
Ахмед Муса Ахмед е обявил своята дейност през юли 2014 г., след обявяването на „Ислямска държава”. В събраните материали се съдържат доказателства, че групата на обвиняемите е отправила призиви за война с крайна цел създаването на халифат. Иззетите книги по време на акцията във вторник са със заглавие „Вероотстъпване”. 

НА снимката: Ахмед Муса Ахмед, Архив ПамедияНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.7988 )


Време за изпълнение: 0.0958 сек., 0.0192 от тях за заявки.