Новина: Колко е важно да бъдеш депутат!
Мариана Бойрикова

(Категория: Позиция)
Публикувано от pamedia
Wednesday 03 September 2014 - 11:23:04


Пазарджик Мариана БойриковаАко някой си мисли, че този текст ще бъде срещу бъдещите депутати, хич да не си губи времето да го чете. Защото, скъпи приятели и неприятели, време е да започнем да си ги харесваме. И масово да гласуваме за тях. Спасение ВЕЧЕ не дебне отникъде. Каквото е, това е! (да ме прости Мечо Пух!) Не може все да се плюем. На този - бащата на жена му бил такъв, на онзи - сватята на баджанака му била онакава, той самият бил по-проЗт и от лидера си дори, четвърти пък, ако се случи жена - или ще е тъпа мериносова овца, или ще e преспала с целия квартал … Ужас! И най-активни в оплюването, разбира се, са едни абсолютно анонимни сладурчета. Страхливците! В реалния си живот се сгъват на четири пред някой по-прост и от тях началник, обаче в измисления - скрити зад «поразяващи» с оригиналността си никнеймове и картинки, са силни, могъщи, направо велики, и бълват злост и омраза като вулкана Ейяфятлайокутл. 


Хич не е лесна работа тази работа да си Кандидат за хамама! За една нелоша депутатска заплата и за малко слава чак пък толкова да трябва да изтърпиш?! Ама си мисля, че сигурно няма да е само затова. И друго ще има. И има … Но това е друга тема. Сега да бъдем позитивни.
Преди да продължа нататък, обаче, е редно да отговоря на един въпрос, който напоследък ми се задава къде мило, къде с ирония, но най-вече със злост! Ами ти, бе госпожо, като толкова много знаеш и се изказваш «компетентно» по всички въпроси, защо не вземеш да се кандидатираш, та да видиш колко е лесно. … Така е, уважаеми читатели. Така е. Ама от друга страна си мисля, ако пък е чак толкова трудно и гадно, защо все напират да се кандидатират, та после да се мъчат като грешни дяволи!? Но ще отговоря на въпроса, като ще ви помоля  да си остане между нас, че малко ме е срам.
Заради Стивън Хокинг. Затова!
Чета си аз един ден поредната мъчна книга (само такива обичам), в случая «Кратка история на времето», написана от въпросния гений. И чета, и чета, и чета,  и … накрая се разревах. Ще кажете: Ти луда ли си бе, това да не ти е «Вечната Амбър» - човекът разказва за Вселената, квантовата теория, физиката, химията, математиката, космологията, философията, астрономията - все хубави работи. Да, обаче, четейки тази мъничка иначе книжица, разбрах, че съм ужасно, ама ужасно тъпа. Хич да не бях я започвала! Защото като я завърших, си дадох сметка, че съм разбрала има-няма 20%.
Смокини и черници! Гадост и зараза!
Сигурно по-снизходителните ще кажат: Хайде стига де, някои като прочетат „Изгубена Станка”, казват, че не са разбрали какво е изгубила, ти за Вселената се кахъриш? Така е, наистина, но много зле се почувствах. И да си призная, веднага след това направих нещо много, ама много лошо. Взех да я препоръчвам наляво и надясно на приятели и познати - ръсех суперлативи, не е за разказване! И те се втурнаха да я четат. И после … елате да видите какъв майтап настана като почнах да ги питам дали им е харесала. Хъката-мъката… Та няма само аз да се чувствам тъпа! 
Ще кажете: Е и за какво ни ги разказваш сега тези глупости?! Ще ви кажа. Трудно е да се обясни, но не е невъзможно. Нещо като «всяка жаба да си знае гьола», ама не съвсем.
Наскоро писах (най-нахално) на един национален политически лидер какви според мен трябва да са (поне)
първите три критерия, на които да отговарят
водачите на листи (а и не само те) в ПЗ!
Та да се върне поне отчасти доверието на гласоподавателите - онези 50-тина %, които така и не отиват до урните. Ще ви ги кажа - не са тайна. Първият: Кандидатът да не е преминал през 3-4 партии, преди да го курдисат като водач на поредната. Вторият: Да е видим човек - успял, но постигнал успеха си не благодарение на тотална политическа подкрепа, а въпреки нея - с качества, хъс и воля. И третият: Да притежава поне минимално чувство за почтеност, морал и отговорност към този народ и тази държава. Ще кажете - ти в кой свят живееш, няма такива хора! Ами, ако е така - жалко за нас. Но си мисля, че има. Все ще има поне по един във всяка листа. Само че … как да ги открием?
Ако е местен, няма къде да се скрие.
За зло или за добро - тук всички сме на тепсия, но ако е парашутист - четеш професионално обогатената му биография и не знаеш  откъде ще изскочи заек. А най-забавното е като изрови някоя позабравена пазарджишка връзка. Което, честно казано, е по-комично и от това да не я изрови.
Та, искам да кажа следното. Няма да е зле, Кандитатите за хамама, преди да хукнат да катерят политически и управленски върхове, да се погледнат в огледалото и да се позамислят: кои са всъщност, защо са, стават ли, не стават ли, ще бъдат ли полезни някому (освен на себе си и родата), ще се справят ли, ще удържат ли на напъните на гадната корупция, която така мъчи бедните ни управници, че направо са се свършили?! После хубавичко да си разгледат дипломите и оценките там, че като се окаже, че нямат дипломи или имат, ама са пълни с тройки, да не им пригорчи славата.
Знаем, че няма как да са от Харвард,  ама поне да е нещо по-така,
че то възпитаниците на «университета в Горно Нанадолнище» тотално превзеха властта. И още към Кандидатите! Дали не са лъгали твърде много и то за материална изгода (защото за любов, да речем, може  - там всички сме в кюпа!). Дали са предавали! Дали са крали! Дали са вършили дела, от които тайничко се срамуват! С две думи думи: Достойни ли са! Чисти ли са? Сами да преценят! И дано са срещали в живота си и по пътеките на интелектуалното си усъвършенстване повечко препъникамъни като този, който ми спретна гениалният Хокинг! Защото!
Най-вярната преценка за себе си правят хората,
 които се гордеят единствено със своето смирение.
И накрая, една лична молба, уважаеми Кандидати. Не споменавайте напразно името Божие! И това на Левски! И на Ботев! И на Народа! И не лъжете избирателите за каквото се сетите! Също така не ги подценявайте. Това че не са депутати, не са в политиката, не са във властта, не си пият питието с кмета и не карат Мерцедес, не означава, че стоят по-долу от вас. Напротив! След като ще ви плащат заплатите … и задграничните … и секретарките … и воаяжите … и представителните, може би и дрешките - не знам, 
заслужават малко уважение!
Листите вече са ясни, донякъде и бъдещите депутати. Време е за избор. Ще кажете, хич не е лесна тази работа. Знам. И аз от три дни се пържа в катрана. Дали да гласувам за един водач, който одобрявам, макар и представител на партия, която не харесвам, или да гласувам за партия, която ми е на сърце, но водачът й, направо ме хвърли в оркестъра. Но … има време - ще мисля! Пък и да не измисля,  няма да пропадне държавата, я.
И накрая нещичко от «любимия»  ми вече писател Стивън Хокинг:  «Пътуването във времето се е смятало за научна фантастика, но Общата теория на относителността на Айнщайн допуска възможността, че бихме могли да деформираме време-пространството толкова много, че може да излетим с ракета и да се върнем, преди да сме излетели”.
Разбрахте ли за какво иде реч, скъпи читатели?!
Ако деформираме пространството така, че да видим какво са сътворили след 4 години настоящите кандидати, можем изобщо да не ги изберем, преди да сме ги избрали. Но … както е известно, онази Теория е толкова относителна, че това няма как да се случи. 
Накрая, заради едната ми литературна чест, да кажа нещо в своя защита. Статистиката показва, че «Кратка история на времето» от Стивън Хокинг е била дочитана само в 6,6% от случаите. Е, аз поне я дочетох.
И хайде  сега към Библиотеката, приятели. Книгата е страхотна!
Прочетете я, пък после ще си говорим.

Мариана БойриковаНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.7443 )


Време за изпълнение: 0.1040 сек., 0.0161 от тях за заявки.