Новина: Стрелча ще отбележи 136 години от Освобождението пред паметника на полк. Тимирязев
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Thursday 27 February 2014 - 13:07:26


Бюст-паметник на полк. ТимирязевС поднасяне на цветя пред паметниците на Васил Левски, Панайот Волов и бюст- паметника на Христо Ботев ще започнат тържествата в Стрелча по повод 136 години от Освобождението на България от турско робство.От 10:30 часа ще бъде отслужен благодарствен молебен в храм-паметник „Св. Архангел Михаил“, а от 11 часа е митинг–поклонението в чест на Националния празник на  Република България. То ще се състои пред бюст-паметника на полк. Николай Аркадиевич Тимирязев. След издигане на националния флаг, кметът на Стрелча Иван Евстатиев ще произнесе слово по повод годишнината. Ще има почетен караул от ученици от ученически батальон „Васил Левски”. Предвиден е рецитал на ученици от НУ „Паисий Хилендарски” и ОДЗ „Д-р Стайко Стайков”. В програмата ще участва и мажоретен състав при НУ „П. Хилендарски”.
Бюст- паметникът на полк. Николай Аркадиевич Тимирязев беше открит миналата година по повод 135 години от Освобождението. Инициативата за издигането му е на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев, реализирана със съдействието на дарители, имената на които са изписани на плоча. Паметникът е дело на скулптора Спас Киричев.
Полк. Тимирязев е бил начело на дивизиона от Екатеринославския драгунски полк, който прогонва последните табори на Искендер паша и освобождава Стрелча.

Снимка: От откриването на паметника на полк. Тимирязев през март  2013 годинаНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.6482 )


Време за изпълнение: 0.0913 сек., 0.0143 от тях за заявки.