Новина: Започва вторият етап от изграждането на Арменския духовно-културен център
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Friday 29 November 2013 - 11:49:38


Пазарджик Арменска църква   Тези дни бе размразен  вторият етап от строителството Арменския духовно-културен миницентър "Сурп Степаннос--Ованес Съваджъян", а именно културната част , носеща името на спасителя на Пазарджик-Съваджъян.След като първият етап - църквата,бе завършена и открита през декември 2011 година, амбицията на арменската общност е клубът да бъде готов  до пролетта на 2014 година и откриването му да съпътствува  една голяма дата - 170 години от рождението на Ованес Съваджъян, което ще бъде подобаващо отбелязано в национален и местен мащаб.


  Общността изразява сърдечна благодарност за помощта, която оказва Община Пазарджик в лицето  на Кмета  Тодор Попов.С дарения ще участват и арменски сънародници.Както при строежа на църквата така и сега  , арменците се надяват ,че помощ биха им оказали и български приятели,тъй като Съваджъян е извършил подвига си в името на българската свобода и оцеляването на населението и града през далечната 1878 година.
   Клубът ще включва изложбена зала за живота и дейността на Съваджъян и т.нар. "Арменско кафене", в което ще имат достъп всички , без разлика на етнос и вероизповедание, както  сега става в действащата църква.Изпълнител на обекта е  фирма "Реал М".
  От тази неделя / 1 декември / започват един път в месеца редовни неделни литургии с участието на свещеник и архидякони. Начало на  светата литургия 10.30 часа. Поканваме  и български приятели , желаещи да присъстват.

  Нерсес Ширинян
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.5933 )


Време за изпълнение: 0.0697 сек., 0.0121 от тях за заявки.