Новина: Юбилей на Валери Иванов
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Thursday 28 November 2013 - 14:41:09


Пазарджик Валери Иванов с Валери ПетровВ навечерието на своя 50-годишен юбилей пазарджишкият поет и литературен критик, преподавателят  по български език и литература в ОУ „Проф. Иван Батаклиев”, Валери Иванов, участва в премиерата на хумористичния сборник „Рога и жила”, която ще се проведе днес /четвъртък/ от 17:30 ч. в зала „Устрем” на Младежкия дом.Роденият на 2 декември 1963 г. в град Пазарджик творец не скрива удовлетворението си от факта, че е включен за пореден път в  традиционното издание на Съюза на българските учени – поетичния сборник „Стъпки 6”.
   По повод кръглата годишнина, в неделя почитателите му могат да го чуят в ефира на БНР, като гост в специализираното предаване за изкуство и култура на Съюза на българските писатели – „Часът на думите” /17:00 ч./, с водещ Слави Георгиев.
В творческата биография на Валери Иванов са няколко национални награди и три стихосбирки: "Шепотът на града", "Смрагди в пепелта", "Грешна молитва". Творческият му талант се развива и в музикалната сфера. Автор е на няколко песни, включително и на училищния химн на ОУ "Проф. Иван Батаклиев", ръководител е на рок група и Вокална студия "Вега".
   Валери Иванов е представен и с приноса си в съвременното лексикознание на страниците на престижното списание „Наука” /бр. 5, 2013 г./, в качеството си на съставител на популярния „АБВ-Кратък литературен речник” /издателство АНУБИС, 2012 г./, който ПАмедия представи в местното медийно пространство. Вестник „Словото днес” /орган на Съюза на българските писатели/ в своя декемврийски брой отделя страница, посветена на нашия съгражданин, намерил свое физиономично място в развоя на модерната българска литература.

За себе си той казва:
”50-годишен, а все още ме наричат: ”младеж”, ”момче”, ”млад поет”, ”обещаващ литературен критик”, все едно не съм остарявал... А аз съм отгоре на всичко и „отличник” в толкова много неща, независимо кой ”гений” на Елин Пелин ще рече да ми го оспори… Роден съм в любвеобилното семейство на медик-музикант и лаборантка. Горд съм с двете си прекрасни момчета и съпруга, с професията и творчеството си, които изпълват живота ми със смисъл. Мнозина ме считат за роден под щастлива звезда… Нямам напротив.”

Признанието на творците:
"Последният гладиатор на българския Монпарнас" на Валери Иванов е книга-събитие в изследването на българската литературна история. Валери ИВАНОВ, един самотен гладиатор на българската литературна сцена.
/Стоян Вълев, гл. редактор на електронен журнал “Книги news”/

“Критическият очерк на Валери Иванов за големия поет Иван Пейчев се отличава със завидна проникновеност, интелигентност и задълбоченост”
/в-к „Земя, Ивайло Диманов/

“Над всички книги на пазарджишките творци изпъква стихосбирката “Смарагди в пепелта” на Валери Иванов, в която ясно личат образните находки и литературната култура на автора…”
/в-к „Знаме”, Светлозар Игов/

“Радвам се, че моят съименник Валери Иванов е също популярен талантлив творец”
/Валери Петров/

“Литературно-критическият очерк за Иван Пейчев на Валери Иванов, е сериозно изследване на творческата самобитност на големия и обичан от мен поет. Авторът е е проникнал както в индивидуалната му човешка същност, така и в самородното, неконвенционалното, дълбоко емоционалното в неговите “чисто” поетични изповеди.”
/Благовеста Касабова/

“Третата стихосбирка, “Грешна молитва”, на живеещия в Пазарджик поет е тревожна равносметка на нашето съвремие, поднесена честно, обединила в едно болка, гняв и нежност. Авторът има богата житейска биография и заслужено е носител на редица национални литературни награди, включван в наши и чужди сборници.”
/Иван Гранитски/

“През последните години в множество авторитетни сайтове името му се налага като най-популярно сред местните ни творци. Валери Иванов е и сред малцината ни съграждани, включени в първата биографична енциклопедия “Кой кой е в България”…”
/в-к “Марица”, Стефан Димов/  

“В своя пореден полезен изследователски труд Валери Иванов прави тълкувания на стотици литературни термини – "чеда" на други богати култури – изпъстрили нашата хилядолетна "омайна реч... на Мама и на Татка". Чуждите "слова", напук на скептиците... лексически правят езика ни по-богат, по-силен и още по-жизнен… АБВ-Кратък литературен речник ще ви обогати наистина!”
/CPECS/

“Тази книга, “Последният гладиатор…”, мисля, трябва да бъде притежание на всяка една публична, а защо не и училищна, библиотека в България!”
/Георги Ангелов, гл. редактор на електронно списание “Литературен свят”/

“Ако някой твърди, че Валери Иванов не умее да пише брилянтна литературна критика – или е невероятно завистлив, или е откровен профан в тази сфера.”
/Николай Табаков, директор на ИК АНУБИС/

Стериос Саривасилис: “За мен е чест, че в малък Пазарджик се запознах с един така талантлив и смел български поет, какъвто е Валери Иванов. Стиховете му впечатляват.”
/Празник на поезията, 01 октомври 2012 г., гр. Пазарджик/

Виторио Песка: ”В град Пазарджик, в лицето на Валери Иванов, открих истински побратим по перо – сред любимите ми съвременни български поети, макар и с няколкото стихотворения, които познавам в превода на италиански.”
/Предпремиера на българо-италианския сборник ”L` attesa-Очакване”, Пазарджик, 2012 г./

Гриша Трифонов: ”Не се наемам да говоря за книгата „Последния гладиатор на българския Монпарнас” на Валери Иванов, тъй като литературната критика не е моята територия, но той определено предизвика с нея небивал интерес сред нашата гилдия. А като поет – отдавна ме е спечелил.”
/Премиера на книгата „Последния гладиатор на българския Монпарнас”, Пазарджик, 2009 г./

Лъчезар Еленков: ”Валери Иванов е сред обичаните от мен млади български поети и литературни критици.”
Владимир Тороманов: ”Валери Иванов е Поетът – лекар на душите ни”
/в. „”Българска армия”, бр. 13406, 1994 г./

Георги Райчевски: ”Един поет с много по-големи обобщения от нормално възприетите за себеподобен такъв…”
/в. ”Глас”, бр. 55, 1993 г./

Ивайло Балабанов: ”Имам доверие на такива поети, които не зависят от великодушието на чиновниците със служебни ръкавели.”

Димитър Милов: ”Още с първите ни срещи в редакцията на сп. „Читалище” разбрах, че Валери Иванов е поет с бъдеще.”

 Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.5929 )


Време за изпълнение: 0.0499 сек., 0.0077 от тях за заявки.