Новина: Ремонтът на гарата е за над 3,5 милиона лева. От 1 януари средно с 5% ще поскъпнат билетите
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Monday 18 November 2013 - 12:41:02


Гара Пазарджик министър ПапазавоМинистърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов посети Пазарджик за началото на ремонта на железопътната гара. В Пазарджик той подписа договор с изпълнителя на проектирането и строителството – консорциум „Вектор инженеринг“ и фирмата за строителния надзор „Рубикон – Ен Ар 2“. Сключените договори възлизат на 3 милиона 604 хиляди лева.Министър Папазов беше посрещнат от кмета на Пазарджик Тодор Попов, областния управител Иван Йорданов и депутати от Коалиция за България. „Радвам се, че днес даваме началото на проекта, който ще промени облика на една от най-важните сгради за транспорта на град Пазарджик – железопътната сграда“, заяви министър Папазов.
Строителните работи трябва да да приключат за 8 месеца. Това е вторият етап от проекта за преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик, като до момента е укрепена земната основа и е извършен частичен ремонт на приемното здание. Предстои цялостна подмяна на вътрешната и фасадна дограма, саниране на помещенията, като сградата ще бъде пожарообезопасена, инсталационно осигурена, оборудвана с топли и удобни чакални. До всички нива  на гаровия комплекс ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност.
Министър Папазов съобщи в Пазарджик, че в проекта е заложен и ремонт на подлеза до Главиница, включително и осветлението му.
В момента в ход е и проектът за модернизация на  железопътната отсечка Септември-Пловдив. Сключените договори по проекта са за над 257 милиона лева и с негово завършване през 2015 г влаковете, минаващи през Пазарджик, ще могат да се движат със скорост 160 км в час. През следващия програмен период се планира да бъде завършено направлението София-Бургас и до турската граница, като линията ще бъде модернизирана за движение при 160 км в час
От януари 2014 година ще има поскъпване на билетите за влаковете. Тогава ще бъде въведена нова тарифа и ново разписание, като средното увеличение е с 5%. Това каза в Пазарджик министърът на транспорта Данаил Папазов. Най-много ще поскъпнат билетите за експресните влакове, ще има и влакове, за които няма да има никакво увеличение. Той допълни, че засега не се предвиждат съкращения в системата на БДЖ, защото първите мерки, които са предприети за тяхното стабилизиране са показали много добри резултати. За първи път от четири години започнахме да изплащаме главница на нашите кредитори, посочи още транспортният министър. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.5844 )


Време за изпълнение: 0.0460 сек., 0.0120 от тях за заявки.