Новина: В Пазарджик ще бъде представена книгата „120 години българско изкуство”
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Monday 14 October 2013 - 11:36:00


„120 години българско изкуство (съюзи, дружества  и групи 1892 – 2012)” е издание на фондация „Поддържане на изкуството в България” и СБХ и сумира изследователските усилия на екип от известни специалисти в областта на българското изобразително изкуство. Официалното представяне на книгата в Пазарджик ще е на 18 октомври (петък) 2013 г., 17.00 ч. в зала „Цветан Радулов” на ХГ „Станислав Доспевски”.В нея за първи път се прави цялостен, обобщаващ преглед на българското изкуство и на най-значимите имена, трасиращи неговия път на развитие. Конкретните поводи за това издание са 120-годишнината от организирането на първата обща изложба на художници в България (1892), основаването на първото сдружение на художници, наречено Дружество за поддържане на изкуството в България, (1893) и 80 години от създаването на Съюза на дружествата на художниците в България (1931).

Благодарение  на изчерпателния съдържателен, визуален и справочен материал книгата е полезна като надеждна информационна основа за всички, които се интересуват от богатите пътища на пластичните изкуства в България през последните 120 години, изпълнени с неочаквани обрати, понякога с драматични исторически и политически конфликти и стълкновения, както и със съжителството на най-разнообразни стилови, жанрови и тематични насоки и тенденции.

Книгата „120 години българско изкуство”  получи наградата на Столична община за принос в областта на изобразителното  изкуство през 2012 г.

Автори: Бистра Рангелова, Бойка Доневска, Борис Данаилов, Владия Михайлова, Галина Лардева, Диана Попова, Димитър Грозданов, Елена Великова, Ирина Генова, Красимир Линков, Мая Манолова, Милена Георгиева, Орлин Дворянов, Ружа Маринска, Свилен Стефанов, София Василева, Станислав Памукчиев, Татяна Димитрова, Филип Зидаров, Чавдар Попов

Съставители: Димитър Грозданов, Долорес Дилова, Свилен Стефанов, Чавдар Попов

Изданието се реализира със съдействието на Globul, Министерство на културата, Столична община, ЗАД Алианц България, НДФ „ 13 века България”, НХА, НХГ, СГХГ, НГЧИ, художествените галерии в Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

По време на представянето книгата ще може да бъде закупена на промоционална цена, съобщиха от галерията.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.5635 )


Време за изпълнение: 0.0776 сек., 0.0192 от тях за заявки.