Новина: Социалният министър: Не е справедливо едно поколение да носи толкова тежести при пенсионирането си. Нужна е корекция.
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Tuesday 01 October 2013 - 15:36:21


Хасан АдемовКонсултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика обсъжда различни варианти за пенсиониране. Идеята е да се направи експертна оценка на това, което се е случило през годините и да се променят някои от параметрите, а не изобщо цяла реформа. Това заяви в Пазарджик социалният министър Хасан Адемов.


"Искаме да предложим най-приемливия вариант, защото не е нормално за едно и също поколение възрастта за пенсиониране за жените да се увеличи с 8 години, а за мъжете - с 5 години, а да не говорим за стажа – при жените е увеличен с 14, а при мъжете - с 12 години. Искаме да изправим тази несправедливост, не да спираме реформата, не да предлагаме нова реформа, а да оптимизираме сегашната ситуация", допълни социалният министър.
Той уточни, че се обсъждат десетина варианти, които са част от експертни мнения, като в окончателен вариант това ще е експертиза и тя ще бъде внесена за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Единият от обсъжданите варианти е през следващата година да се спре  увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, а другият вариант е е да се спре само увеличаването на възрастта. Търси се вариант, който да е обществено приемлив и финансово поносим, пояснш Хасан Адемов. Изборът трябва да бъде направен до 1 ноември, когато е крайният срок за внасяне на държавния бюджет за обсъждане в Народното събрание.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.5562 )


Време за изпълнение: 0.0977 сек., 0.0141 от тях за заявки.