Новина: Белодробната болница във Велинград започва мащабен ремонт. Нови кабинети осигуряват още по-добро лечение
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
Thursday 30 May 2013 - 13:49:08


Белодробна болница ВелинградМащабен ремонт започва СБДПЛРПФЗ  "Света Петка българска" ЕООД – Велинград или позната като Белодробната болница в курорта. Ще бъде обновена фасадата и покрива на болницата. Разгърната площ, която ще бъде обхваната от ремонта, е над 4 хиляди кв.м. Субсидията е осигурена от Министерство на здравеопазването, с което е подписан договор. Изпълнителят на строителните дейности вече е доставил скелето и ремонтът започва до дни, съобщи за ПАмедия директорът на болницата д-р Елена Шопова. Потърсихме я по повод отличието, което беше присъдено на един от специалистите на болницата – главната медицинска сестра Надежда Маринкова. Тя беше определена за медицинска сестра на годината и получи отличието си на тържествена церемония в Пазарджик, организирано от регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.Надежда МаринковаНадежда Маринкова не е потомствен медицински работник, изборът на професия е бил много лично и независимо решение, а успехът и признанието за нея идват в момент, когато успехи бележи и лечебното заведение.
Болните, които имат възможност там да долекуват усложнения от пневмонии или астма, попадат действително в райско кътче. Лечебният въздух е дар от природата, но професионалните грижи, оборудването, базата, подборът на екип са плод на дългогодишната работа на ръководството на болницата. Почти ежегодно в Белодробната болница се осигурява нова апаратура, откриват се нови кабинети, облагородява се екстериорът.
Новото като дейност в Белодробната болница е разширението на отдела по физиотерапия с изграждане на инфрачервен кабинет. Инфрачервените лъчи повишават имунитета на пациентите, но загряването далеч не е толкова драстично, като в традиционната сауна. Физиотерапевтичните дейности се разширяват и с нови два кабинета с хидромасажни вани. Единият е за цялото тяло, с възможност във ваната да се поставят етерични масла, а другият кабинет е с хидромасажен стол за горни и долни крайници – за заболявания на стави, сухожилия и мускули на ръцете и краката.
Белодробната болница разполага с много модерна и съвременна апаратурата както за диагностика, така и за лечение. Само магнитотерапията се обезпечава от три различни вида магнити. Освен това се предлага електролегение, слетлолечение, лечение с морска луга, антиалергенна терапия с апаратурата, инхалационна терапия, кислородолечение, кинезитерапия, дихателна гимнастика, теренолечение.
Болницата е оборудвана и с фитнес на открито. Стрийт фитнесът е обезпечен с 22 уреда. Те се използват под fizioterapia.jpgръководството на рехабилитатори, които обучават пациентите как да използват уредите. Има и две 2 теренни пътеки, както и маса за тенис. До 2 месеца ще се изгради и нова спортна площадка на открито – с прекрасна панорама към красивата околност и към изгрева на слънцето. В близост до площадката ще бъде монтиран голям кръст, както и пейки за отдих. Прилагат се индивидуални инхалации с различни коктейли, има и групови инхалатори с етерични масла, както и инхалиране на болен до леглото му, в случай че е неподвижен. Има инхалации с с билки, с пещерни соли, с минерална вода, със сребърна вода, която има много силен антибактерициден ефект. Съчетават се различни видове лечения, в лечебния процес се използват също ходене, йога, пилатес, китайска гимнастика, упражнения за вътрешните органи. Прилагат се и забавни форми на лечение – като хвърляне на зар, който определя кое упражнение да изпълни хвърлилият го. Всички прилагани методи за лечение целят да подобрят състоянието на пациентите, като винаги се отчита общото им здравословно състояние и другите им заболявания. Тези усилия на ръководството и екипа получават заслужена оценка не само от пациентите, но и от техните колеги специалисти, които класираха на първо място главната сестра на Белодробната болница във Велинград. 

На снимките: Белодробната болница, главната медицинска сестра Надежда Маринкова и кабинет с уреди за фитнесНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.4882 )


Време за изпълнение: 0.0714 сек., 0.0117 от тях за заявки.