Новина: Според проучване на РЗИ пушещите пазарджишки момичета са повече от момчетата
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
Thursday 30 May 2013 - 13:08:23


ПроучванеОт  всички анкетирани ученици в проучване на РЗИ Пазарджик  71,8% са посочили, че не пушат. 


От здравната инспекция уточняват, че то е проведено наскоро в гр. Пазарджик и  обхваща 103-ма ученици на възраст 14-18 г. /76 момичета и 27 момчета/ и има за цел да установи  степента на употреба и разпространение на вещества, предизвикващи зависимости сред подрастващите

Според резултатите от анкетата открито заявяват, че са пушачи 28,2%, като този процент е под средния за областта, установен при подобно проучване през 2010 г. на РЗИ  /39,3%/.

Разпределени по пол пушачите са:
- момичета – 30,3% от анкетираните девойки
- момчета – 22,2%  от анкетираните младежи

Консумацията на цигари от пушещите ученици е:
-  До десет цигари дневно изпушват – 65,6%;
-  Повече от десет цигари на ден изпушват 34,4%.

Като рискова възраст за инициална употреба на цигари се очертава  възрастовата група  между 14 г. и 16 г.


Тютюнопушенето е сериозен проблем и рисков за здравето на подрастващите фактор. Този факт е тревожен с оглед разпространението на бъдещи заболявания, свързани със завишената употреба на цигари - сърдечно-съдови заболявания, различни видове рак, хронични заболявания на белия дроб, проблеми с дишането и др.  Посредством поставените контролни въпроси в анкетата се регистрират така наречени «скрити» и/или «епизодични» пушачи. Деца, които твърдят, че не пушат, при контролни въпроси дават положителен отговор.  Те са още в начален етап на тютюнопушене и запалват цигара само на определени места и при определени събития. След известен период от време се очаква тези деца да се присъединят към групата на активно пушещите, под влияние на наркотичната зависимост предизвикана от никотина.
Продължава негативната тенденция момичетата да пушат по-често от момчетата.

Известно е, че вредните вещества от цигарения дим увреждат репродуктивните способности на организма и увеличават риска от аборти и преждевременни раждания.


Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.4879 )


Време за изпълнение: 0.1002 сек., 0.0228 от тях за заявки.