Новина: Арх. Христо Герасимов: В строителните дейности в общината определящо участие трябва да имат местните фирми
(Категория: Избори 2011)
Публикувано от pamedia
Monday 17 October 2011 - 13:49:15


Интервю с арх. Христо Герасимов  – председател  на ЕНП-Пазарджик  и водач на листата  за съветници


hr_gerasimov.jpg      Като  архитект какво ще е мнението Ви за днешното състояние на Пазарджик?

      В Пазарджик се строи от 616 години. В един град от нашия мащаб не са необходими скоростни магистрали, а паркоместа. По важно е изграждането на околовръстните пътища – от моста Атлантик на север и на юг, също да се довърши връзката при Мирянското шосе с икономическата зона и на север до ДАП, покрай ромската махала. Това ще привлече изграждането на производствени фирми, което ще свали безработицата и бедността, на която всички сме свидетели. Местните, а не чужди, строителни фирми, производители на бетонови и други такива изделия, проектантски фирми, трябва да имат определящо участие в строителните дейности на общината. Днес трябва да се наблегне на създаване на условия за работа и нови работни места.
      Приоритет е и запазване на старата и  нова история на града. Грешки като халите и баните не трябва да се допускат. Един град има нужда и от детски и спортни площадки, градинки, църкви, зали, паркинги и т.н. и т.н., а не всичко да се комерсиализира, ясно е защо се прави това, под формата на молове, офиси и блокове.
      Също  така считам, че общината не трябва безогледно да разпродава собствеността си, а да я  увеличава, каквато е световната модерна практика, така общината ще строи икономически зони, паркове и др.
      Някои общински фирми - за снегопочистване, малки  ремонти и др.,  е необходимо постепенно да се възстановят, за да се намалят общинските разходи и подобри  дейността им. Такава е практиката в Западна Европа и САЩ.

      Вие сте сравнително нова партия, каква  е нейната стратегия?

      Политика  на Единната народна партия е насочена към реализиране на мечтата за успех, стремежа  към справедливост и нуждата от солидарност на всеки отделен човек. Управлението на държавата трябва да има главна цел: хората да бъдат щастливи. ЕНП е създадена през 2008 година, дясноцентриска партия предимно на млади и недоволни от политиката през последните години на десните партии. ЕНП е наследница на Демократическата партия на Петко Каравелов, Малинов, Мушанов, Алеко Константинов и Стефан Савов.
Накратко  ЕНП има следните конкретни цели и стратегия: създаването на ефективна и работеща съдебна  система, намаляването на броя на депутатите, общинските съветници и др., окрупняване на министерствата, пряк избор на областни управители, финансова децентрализация, създаването на множество здравноосигурителни каси.

      А каква е визията  на ЕНП за държавата като цяло?

      Образованието, науката,  културата и здравеопазването да са синхронизирани чрез система от дейности в държавата и обществото, изграждащи патриотизъм и национално самочувствие. Ние сме за единни изисквания към реда в учебните заведения: уважение към учителите, строги санкции за нарушаване на дисциплината. Студентският труд трябва да бъде освободен от данъци и разходи за социално осигуряване. Необходимо е поетапно увеличаване на бюджета за култура до достигане на европейските стандарти, който да се използва за дейността на културните институции.
    Разкриването и опазването на културно-историческото наследство, и превръщането на археологичните и архитектурни находки в туристически центрове, държавата да упражни строг контрол върху иманярството и вандализма.
      Държавна подкрепа за земеделието и биоземеделието. Стимулиране на доброволните съюзи и кооперации на принципа на взаимния интерес.
      Държавата да изгради мрежа от социални услуги, която наричаме “Не оставяй никого на пътя”, гарантираща достоен живот  на бездомните, хората с ментални увреждания, на възрастните хора и на тези, които изживяват тежък момент в живота си.
     Инвестиции в образованието и науката: въвеждане на информационни и комуникационни технологии, високоскоростен интернет, модерни работни станции и създаване на условия за интерактивна форма на обучение в съответствие с Европейската стратегия за равен достъп до образование.

      Какво е Вашето отношение  към ромите в общината ни?

      В ромските махали през последните 20 години се прави съвсем малко и на парче. Който не е ходил там наскоро, нека да отиде. Улиците са с огромни дупки и локви, без тротоари. Канализацията иска реновация. Пазарът в квартал Изток трябва да се благоустрои, парцелира и модернизира. С помощта на общината там трябва да се построи православна църква. На образованието на младите роми е необходимо специално внимание. Силната музика да се забрани с промяна на правилника.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.446 )


Време за изпълнение: 0.0938 сек., 0.0152 от тях за заявки.