Новина: За нея (интервю с Даниела Емануилова, фотограф)
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Thursday 07 March 2013 - 15:22:18


Даниела ЕмануиловаВ Художествена галерия "Станислав Доспевски" снощи беше открита изложба на две млади фотографки – Даниела Емануилова и Теодора Лилян. По повод Деня на национален траур авторките уважиха паметта на самозапалилия се Пламен Горанов, който се оказа техен колега фотограф и пожелаха хората от техния бранш в бъдеще да отстояват каузите си чрез обектива и да не се налагат подобни крайни действия, каквито предприе младият мъж от Варна. В негова памет беше отменена коктейлната част от откриването.Изложбата под наслов "За нея" представи Даниела Емануилова, която вече е дипломиран фотограф от НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Двете авторки показват жената в различните етапи на нейния живот - от малко момиче, девойка, майка, зряла жена и възрастна. Избрали са черно-бялата фотография, за да навлязат по-дълбоко в душата на модела и посетителите на изложбата да не се разконцентрират върху цветове и детайли.
Помолихме Даниела Емануилова да представи изложбата и за читателите на ПАмедия.

- Защото избрахте темата за жената?

Жената винаги е била обект на вдъхновение. А и ние като жени чувстваме жените по-близки, успяхме да ги преразположим. Не сме опитвали да го направим с мъже, имахме известни притеснения дали ще успеем да накараме 40 мъже да се снимат, докато с жените нямахме този проблем. Те се съгласиха и мога да кажа, че жените са много отворени за такива проекти. Жената има многообразно лице, нейният свят е доста обширен. Това беше и нашата цел – да покажем колко различна е жената и да я снимаме в различни етапи от живота й.

-Не сте подписали авторство на нито една от картините...

Да, защото всичко правехме заедно, заедно търсехме жените, аранжирахме творбите, снимахме, всичко е резултат от общата ни работа.  Снимките не са кропвани, не са обработвани по никакъв начин, показваме ги автентични.

- Част от жените на портретите са и в залата. Това означава, че са харесали работата ви...

Надявам се да е така. Провокирахме жените, за да ни помогнат да намерим точното място на всяка една от тях, така че да покажем не тяхното ежедневие, а същността им. Това беше трудно, всеки детайл и предмет на снимката е обмислян и съвсем не случайно е там.

- След дипломирането накъде...?

Дипломирах се преди два месеца. Със сигурност ще се занимавам с фотография, участвам в няколко проекта. Надявам се изложбата да има успех не само в София и тук, имаме амбиция да обиколи България. Вече бяхме в Благоевград, следващия месец ще я покажем в Стара Загора, през май сме във Велико Търново. Когато я показахме в София, с нас се свързаха много хора от различни градове и пожелаха да гостуваме при тях. С какъвто и друг проект да се заема, едно е сигурно – ще е свързано с фотография. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.4211 )


Време за изпълнение: 0.1013 сек., 0.0161 от тях за заявки.