Новина: 26- годишният Янко Атанасов извади кръста на Богоявление
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Sunday 06 January 2013 - 14:35:56


Богоявление в СтрелчаВ Стрелча традиционно хиляди жители и гости на града се събраха, за да наблюдават ритуала по изваждането на богоявленския кръст.
Литийното шествие тръгна от храм- паметника „Св. Архангел Михаил”, а тържественият водосвет бе отслужен от свещениците Стефан Табаков и Димитър Енев. Кръстът е символ на нов живот и вяра и с този ритуал се утвърждава надеждата за по-добро бъдеще.165 години от рождението на Ботев - Стрелча 2013След празничният водосвет в присъствието на стотици хора и ръководството на общината кметът Иван Евстатиев поздрави всички с празника. „Слънчевият, но студен ден според народното поверие вещае спорна година.”, каза кметът Иван Евстатиев. Кръстът бе хвърлен в реката от свещеник Стефан Табаков, а щастливецът от всичките 10 хвърлили се да го хванат победител е Янко Димитров Атанасов на 26 години от Стрелча. Кметът на общината Иван Евстатиев го поздрави за късмета и ентусиазма и му  връчи определената награда под аплодисментите на многобройното множество хора.
Преди това празничният ден започна в 10.00 часа с тържествено честване на 165-годишнината от рождението на поета- революционер Христо Ботев, в Исторически музей – Стрелча.  За стрелчани личността на Ботев се свързва не само с националното признание на народния гений, но с отношението на великия поет към тях. В тържественото си слово кмета на общината Иван Евстатиев изтъкна всички измерения на дейността и творчеството на Ботев и подчерта непреходното значение на оценката, която той дава на стрелчани във вестник „Независимост” от 1874 г.:  „Стрелчани са надъхани от републикански дух и революционни идеи”. „Личност от ранга  на Христо Ботев не би оставил писмен документ, ако не е бил силно и непосредствено впечатлен от стрелчани. Наш дълг и задължение е да установим историческата истина и да се гордеем с тази блестяща оценка на народния гений” – каза кметът Иван Евстатиев пред препълнената зала. Той сподели и идеята на общинското ръководство за 2-ри юни тази година в Стрелча да бъде открит бюст- паметник на великия революционер Христо Ботев. Проектът е на велинградския художник и приложник Борис Костов. Той е одобрен и от правнука на великия българин- Боян Ботйов, който е и председател на фондация „Христо Ботев”.
Тържественото честване на годишнината продължи с филм за революционната дейност на Христо Ботев и рецитал по стихове на поета, изпълнени от ученици.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.3774 )


Време за изпълнение: 0.1244 сек., 0.0208 от тях за заявки.