Новина: През целия ден днес ще се измерва костната плътност
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
Monday 08 October 2012 - 13:59:01


rzi081012.jpgНад 40 души се бяха записали още сутринта за измерване на костна плътност и определяне на личния риск от остеопороза. Това стана ясно при откриването в Пазарджик на кампанията  "Овладейте фрактурите”. Тя се провежда от РЗИ Пазарджик съвместно с Асоциация „Жени без остепороза”.
Ежедневно в света се чупят 2 млн. кости, посочи д-р Светлана Михайлова от здравната инспекция и поясни, че Пазарджик е един 22-та града, в които през месеца на осведомеността - октомври, ще се провеждат събития в рамките на кампанията. 


През миналата година от април до края на октомври костната си плътност в областта са измерили 252 души, от които 248 жени и 8 мъже, отбеляза д-р Надя Палийска.
През настоящата година са проведени 4 скринингови кампании – в Септември, Пазарджик, Стрелча и Лесичово.  При кампанията за измерване на костна плътност и определяне личния риск от остеопороза в община Септември са прегледани 30 души, от които 4 са с риск от развитие на болестта, а  в община  Стрелча са прегледани 12 души, от които 3-ма с риск.
С представяне на мултимедийна презентация на тема „Ефективна превенция на фрактурите” днес се проведе дискусионен форум-семинар със здравните специалисти от учебните заведения в област Пазарджик.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.3223 )


Време за изпълнение: 0.0910 сек., 0.0171 от тях за заявки.