Новина: Ансамбъл "Пазарджик" дава път на млади хореографи на грандиозния си юбилеен спектакъл
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Tuesday 05 June 2012 - 18:27:25


Атанас ЧолаковВ края на седмицата – на 8 юни Ансамбъл „Пазарджик” ще отбележи тържествено своя половинвековен юбилей. Големият концерт под наслов "Рано рани Свети Георги" е от 18 часа на сцената на театъра в Пазарджик.
Подготовката за юбилейния спектакъл започнахме още през декември миналата година, разказа пред ПАмедия главният художествен ръководител Атанас Чолаков."Реших да рискувам и убедих колегите от художествения съвет да възложим задача на трима млади танцьори от Ансамбъл "Пазарджик", които учат в момента задочно хореография. Те ни представиха проект на музикално-танцова картина от три части и това ще бъде втората част на спектакъла. Има една българска приказка - "Риск губи-риск печели", ние спечелихме, защото това са млади хора, които не са обвързани с никакви шаблони или пък с инерцията в хореографията и те създадоха три бисера, които съм сигурен, че ще харесат и на публиката, и на специалистите. Това са три прекрасни платна – едното е от велинградско, с характерния мелодичен и красив двуглас, с красивата носия, която направихме. Вторият танц е от Средногорието – мъжки много динамичен танц, а третият е от Черногорово, от Тракия. Получава се една много прекрасна картина и всички от Ансамбъла са много въодушевени. Такава любов към репетициите не е имало никога, макар че репетициите бяха много трудни. Трябва да кажа, че толкова пот не е ляла никога. Получи се един хубав финал. В същото време представяме и известни неща – показваме какво е било, какво е и сега". Това сподели Атанас Чолаков в навечерието на големия концерт.

За да извърви 50-годишната си история Ансамбъл "Пазарджик" тръгва от читалище "Виделина" през 1962 година. Първата си дългосвиреща плоча ансамбълът издава през 1987 г. на 25-годишния си  юбилей, когато е и удостоен с орден „Кирил и Методий” - първа степен. През 1993 година Ансамбълът поставя началото на традиционните национални празници на професионалното фолклорно изкуство, с което жителите и гостите на общината са приобщени към разнообразното ни и богато фолклорно изкуство. Издадени са 2 компактдиска, създадени са 3 филма съвместно с БНТ, многобройни са участията на ансамбъла в културни тържества от селищата на общината, а всяка есен се организират образователни концерти за учениците от общината. Наградите в областта на изкуството и културата – орден „Св. Св. Кирил и Методий” - първа степен, Кристална лира на СБМТД, Златна книга и Златна значка на Съвета на европейската научна и културна общност са изключително висока оценка за ансамбъл „Пазарджик”, към което се прибавя и най-трудното и престижно признание – любовта на публиката. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.2386 )


Време за изпълнение: 0.0433 сек., 0.0080 от тях за заявки.