Новина: Бойко Борисов разпореди до седмица да започне ремонтът на мост при пътен възел Церово
(Категория: Икономика)
Публикувано от pamedia
Monday 28 May 2012 - 19:33:54


мост на магистрала ТРАКИЯ70 млн евро са необходими за ремонт на два моста, чието състояние днес инспектира министър-председателят Бойко Борисов и група експерти по пътно строителство. Единият от мостовете, който спешно се нуждае от реконструкция, е на територията на област Пазарджик – това е  мост от автомагистрала "Тракия" край пътен възел Церово. Вторият мост, който "чака" спешно ремонт е  този на Витиня. При посещението си днес Бойко Борисов разпореди дейностите по ремонта да започнат до седмица.280512most3.jpg"Това са огромни средства за бюджета. Още тази вечер ще видим с Дянков възможностите за финансиране, но стъпките са три: първо, преразпределение на средства от вътрешния бюджет, второ, европейската комисия да одобри пренасочване на средства от екологичната програма към ремонт на мостовете и трето, заем от международна финансова институция". Това сподели Бойко Борисов пред еврокомисар Кристалина Георгиева и пред министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, които го придружаваха при инспекцията на моста край Церово. Премиерът предложи средствата за ремонта да бъдат осигурени чрез преразпределение на бюджетните средства и да предложението да бъзе внесено в парламента, като ако е необходимо, депутати от различни политически партии да бъдат докарани на място, за да видят каква опасност крият неремонтираните мостове.
Изпълнителният директор на "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров обясни, че мостът, че е строен съгласно старите еврокодове и е конструиран да издържи земетресение от 7 степен по Медведев-Шпонхойер-Карник, а съгласно овите кодове съоръженията трябва да издържат до  9-та  по същата скала, което се равнява на 7.5 по Рихтер.
Арматурата на моста е силно корозирала, бетонът е компрометиран, а това намалява устойчивостта на съоръжението, посочиха специалистите.
Областният управител на Пазарджик д-р Баксанов съобщи, че е разпоредил незабавно да започне източване на микроязовира, който е в основите на моста. Министър-председателят препоръча и да бъде изградена и дига, която да препречва подхода на водата към основите на моста. Днес бяха направени снимки на на компрометираните съоръжения и чрез еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъдат изпратени в Европейската комисия, за да се потърсят и европейски средства за ремонта. Три хиляди моста в страната се нуждаят от укрепване и ремонт, посочи още Бойко Борисов. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.2317 )


Време за изпълнение: 0.0977 сек., 0.0140 от тях за заявки.