Новина: "Гергьовден в село Бъта” е номинацията за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България”
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Thursday 17 May 2012 - 16:27:57


170512.jpgНай-висока оценка от 7 кандидатури от област Пазарджик за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България - 2012” получи предложението на читалището в с. Бъта. Назначената със Заповед на областния управител  експертна комисия  единодушно определи като най-добър филма и представения от самодейния състав към читалището традиционен празник „ Гергьовден в село Бъта”. Това ще е и предложението от област Пазарджик, което ще се състезава за първите пет места в националната система „ Живи човешки съкровища България 2012”. 


Процедурата  стартира през м. март от Министерството на културата, съвместно с Българска академия на науките. Тя преминава през два етапа – регионален и национален, като право на номинации имаха народните читалища, като най-стари културни институции. В подготовката на предложенията от читалищата в област Пазарджик активно се включиха Експертите от Регионален експертно-консултантски и информационен център /РЕКИЦ/ „Читалища” Пазарджик. До 20 април в областна администрация Пазарджик бяха внесени предложения от читалищата в селата Симеоновец, Бъта, Розово,  Лесичово,  Радилово, Хаджиево и Варвара.
Председател на експертната комисия е гл. ас. д-р  Радка Петрова Братанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
 Документите и видеоматериалите на останалите шест кандидатури от област Пазарджик ще бъдат предоставени за съхранение на Националния център за нематериално културно наследство.
През  юни  Национална експертна комисия, назначена от министъра на културата, ще обсъди и оцени 28-те регионални кандидатури и ще предложи до пет кандидатури пред Националния съвет за нематериално културно наследство.Тези пет кандидатури ще бъдат предложени на министъра на културата за утвърждаване. Церемонията по тяхното обявяване и награждаване е предвидена за 24 юни 2012 г. в Министерството на културата.
 Попълването на Националната система „Живи човешки съкровища – България” се извършва на две години и нейният предишен етап се състоя през 2010 г. в рамките на Националния събор на народното творчество „Копривщица – 2010”.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.2241 )


Време за изпълнение: 0.0861 сек., 0.0169 от тях за заявки.