Новина: Пазарджик отбеляза 3 март с голям концерт на Духовата формация и ансамбъл „Пазарджик“
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Wednesday 03 March 2021 - 13:27:52

03032021c.jpg
Площад „Константин Величков“ днес беше изпълнен с хора, дошли да отпразнуват Освобождението на България. Празникът започна с Благодараствен молебе, отслужен в катедралния храм „Света Богородица“, след което официалните лица поднесоха цветя пред паметниците на героите от национално-освободителните борби. Гости на празника бяха министърът на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на земеделието Лозана Василева, народните представители Надя Клисурска, Десислава Тодорова и зам.-областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, общински съветници, кметове на населени места и много граждани.


03032021a.jpg

На площада програмата започна с изпълнения на Духовата формация към Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов“. Кметът на Пазарджик Тодор Попов, придружаван от девойки в национални носии, издигна националния трибагреник под звуците на химна. Изпълнението на живо на химна на Република България на Пламен Кумпиков и Духовата формация към Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов“ направи празника още по-тържествен.


„Трети март е най-ярката дата в календара на всеки българин. Днес е денят в който честваме нашия национален  празник – освобождението на България от османското владичество – съдбовен ден, в който преди 143 години в далечната 1878 година в градчето Сан Стефано се подписва така очаквания мирен договор – акт, който от една страна е естествен завършен на незабравими за нас събития, запечатани с героичен патриотизъм, а от друга е денят, който поставя началото на тъй желаното и бленувано бъдеще – изграждането на суверенна и свободна България. В утрото на този ден камбанният звън е в памет на дедите ни – тези, за които свободата на Отечеството бе над всичко!“ Това каза в словото си кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той честити празника на присъстващите и напомни, че не бива да забравяме гордото си минало, „защото и тогава, и днес, и утре, една е нашата обща любов – свободната Майка България!“
03032021.jpg

В края на официалната част в небето над площада полетяха десетки балони в цветовете на българския трибагреник и гълъби – символ на мира и свободата. Празничката програма завърши с изпълнения на Ансамбъл „Пазарджик“, които събраха край Тортата, както се казва, и мало, и голямо. Затворени от година заради продължаващата и в момента пандемична обстановка, хората днес явно имаха потребност да се почувстват свободни.

03032021b.jpg
03032021d.jpg


Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.21449 )


Време за изпълнение: 0.1016 сек., 0.0181 от тях за заявки.