Новина: Започва проектиране и строителство на Западния околовръстен път – трите му участъка трябва да бъдат изградени за две години
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Thursday 11 February 2021 - 14:49:59

Тодор Попов

„Важните пътни инфраструктурни интервенции, които правим в нашия град и в нашата област продължават. Започваме с най-важното – обявената обществена поръчка за проектиране и строителство на Западния обход на нашия град. Това е наистина най-важният инфраструктурен проект за Пазарджик - не само за тази година, но за последните 20 или 30 години. Върху този проект с нашите партньори от АПИ сме работили много години и тук е моментът да им благодаря“. Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов след обявяването на обществената поръчка за проектиране и изпълнение на Западния околовръстен път.„На първо място да благодаря на правителството, защото те осигуриха логистика, в частност на министър-председателя, който този проект го беше обещал и си спази на думата, както винаги за Пазарджик. После да благодаря на нашите партньори от Агенция „Пътна инфраструктура“, защото, за да се стигне до обявяване на поръчка е извършена много работа – трасиране, идеен проект, оглеждане на всички необходими съоръжения, връзването с останалата пътна инфраструктура – това е много сложен процес, който отнема много време, много експертиза и немалко средства. Затова аз се радвам, че миналата година ние сключихме това споразумение с АПИ, бяхме направили голяма част от отчужденията, защото това трасе минава не само през държавни, но и частни имоти, хората трябваше да бъдат обезщетени и вече сме готови за изпълнение. Може да се гордеем, че до година и половина, най-много две ще имаме Западен околовръстен път. Той ще изнесе целия тежък трафик от Главиница до магистралата – това за всички, които  идват от Белово, Велинград, Пещера, Брацигово и т.н. ще е най-краткия път до магистралата и е извън града“, посочи кметът на Пазарджик.
Тодор Попов даде подробности и за етапите на изграждането на пътя: Проектът е на три етапа. От Главиница ще направим отбивка с едно естакадно съоръжение, минаваме над Мокрище и излизаме на трасето на пътя, който излиза от ул. „Христо Касапвелев“ в посока с.Звъничево. Там при парк „Писковец“ ще има кръгово, ще се изгради още едно мостово съоръжение, като сегашният мост ще бъде рехабилитиран, от там зад квартал „Запад“ се излиза на Бошулско шосе при изхода на „Александър Стамболийски“, като в квартал „Запад“ ще има още едно кръгово, което ще даде възможност за включване в трасето до магистралата. Такова кръгово ще има и на Бошулско шосе в края на бул. „Александър Стамболийски“ за връзка до магистралата. Този участък е най-дълъг – около 2,5 км, а общото трасе е около 6,5 км. Прогнозната стойност е около 68 милиона лева заедно с проектирането, а срокът на изпълнение е 2 години. Но аз съм убеден, че срокът може да бъде по-кратък, защото тук няма какво да пречи. По-сложните дейности са свързани с мостовите съоръжения и естакадата, но за тях си има достатъчно специализирани фирми.
Западният околовръстен път изцяло ще промени харакеристиката на движението в нашия град. Първо, ще бъде по-екологично, защото няма да има толкова замърсявания от изгорелите газове на моторните превозни средства, в Пазарджик ще влизат автомобили, които са само за града, и ще намали трафика, включително и този от Пловдив за София ще минава от там. Това е стратегически важна и полезна инвестиция и съм много горд, че ще започнем да я реализираме най-късно до началото на април.
Освен Западния околовръстен път през тази година предстои рехабилитацията на други две важни пътни отсечки. Става въпрос за пътищата Батак – Пазарджик и Пазарджик – Белово. В момента те са одобрени и възложени на „Европейски пътища“ – това е фирмата, която спечели търга за 5-годишно обслужване на държавните пътища на територията на нашата област. „Искам да им благодаря и на тях за професионалното отношение. Имам тяхното уверение, че до края на февруари и най-късно до средата на март ще са готови с проектирането на тези пътища. За тях е осигурено финансирането. Рехабилитацията ще започне от кръговото при бившата казарма, където се събират потоците от ул „Христо Касапвелев“ и „Царица Йонна“, т.е. тези, които влизат от Белово и от Пещера в града ни. Единият лъч е от кръговото - „Царица Йоанна“ посока гарата- отбивката за Пещера – надлеза- през Главиница в посока Пещера – Батак.
Другото реновиране е пак от кръговото по ул.“Христо Касапвелев“ -излизане от града – Звъничево – Лозен – Белово. И двете отсечки са по над 30 километра и силно се надявам до края на лятото тези участъци да бъдат готови. Казвам го, защото нашите съграждани трябва да знаят, че ще има леки неудобства по тези отсечки, но уверенията, които имам от страна на фирмата изпълнител е, че те разполагат и с необходимата техника, и с хора. Това е фирмата, която направи пътя Пазарджик – Пловдив и го направиха както трябва и нямам съмнения за изпълнението“, каза още Тодор Попов.  
„Това е планът за тази година, а догодина ще продължим с участъците, които са общински ангажимент – имам предвид „Александър Стамболийски“, „Георги Бенковски“, но акцентът за следващите две години ще е пътна инфраструктура и тротоари, защото дотогава ще сме завършили всички пътни участъци, ще сме завършили инвестициите в спортната инфраструктура – двете зали плюс басейна, и вече ще се концентрираме изцяло в реновацията на тротоарни площи и улици. Трябва да имаме малко търпение и съм сигурен, че до края на годината ще се поздравим с реализацията на изключително важни пътни проекти, които ще облекчат трафика, ще създадат по-добра физическа среда и не на последно място ще намалят вредните емисии“, каза кметът Тодор Попов по повод старта на рехабилитацията на важни за Пазарджик и областта инфраструктурни обекти.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.21330 )


Време за изпълнение: 0.1012 сек., 0.0164 от тях за заявки.