Новина: ГЕРБ - Пещера се включи в честването на годишнината от Освобождението на града
(Категория: @)
Публикувано от pamedia
Tuesday 19 January 2021 - 13:48:17

Пещера

 На 19 януари Пещера отбелязва 143 години от Освобождението на града от османско владичество. От името на народния представител Десислава Костадинова  и от свое име, общински съветници и симпатизанти на ГЕРБ поднесоха цветя и венци пред паметника на капитан Сафонов, до църквата „Св. Димитър”. Така те изразиха почит към паметта на руските, румънските, украинските, белоруските и финландски войни, отдали живота си за освобождението на България.
“Датата 19 януари  ще остане в историческия календар на Пещера като бележита. Освобождението на Пещера е част от бойната и историческа хроника на Руско-турската освободителна война. Първото руско войсково поделение, влязло в града на 19 януари като освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк.“, коментира Десислава Костадинова.

При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота на капитан Сафонов от 123 Козловски полк. Този храбър руски войн, изминава хиляди километра с ротата си от Кременчук до Пещера, заболява от тифус и умира в Пещера. Той е погребан в двора на църквата “Св. Димитър”.

За да отдадат  своята почит пред мемориала дойдоха и представители на държавни, културни и обществени институции, представители на патриотични организации и граждани.

ПещераНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.21212 )


Време за изпълнение: 0.0639 сек., 0.0127 от тях за заявки.