Новина: Продължава дарителската кампания за закупуване на шоков фризер за кръвна плазма за Кръвния център в Пловдив
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
Wednesday 25 November 2020 - 14:04:24

Вече втора седмица продължава благотворителната кампания „ Спаси живот” за набиране на средства за закупуване на неотложна медицинска апаратура – шоков фризер за съхранение на кръвна плазма от преболедували от COVID - 19. Тя се организира от Лайънс клуб Пловдив –Филипополис, по инициатива на Нели Иванова.
Фризерът ще бъде дарен на Центъра по трансфузионна хематология /Кръвен център – Пловдив/.

Дамите от Лайънс клуб-Пазарджик "Тракия" подкрепиха инициативата с дарение от 500 лв., съобщи Вили Тодорова, Регионален председател на Лайънс - Регион Юг. Регионът на Пазарджик се обслужва от Кръвен център - Пловдив и при необходимост от кръв и плазма, тя се изисква от Пловдив.

 Цялата необходима сума за закупуването на шоковия фризер е в размер на 77 200 лв. До момента са събрани близо 40 000 лв. като е нужно е пълната сума да бъде събрана до края на месец ноември, когато ще бъде закупен фризерът.

От вчера в Пловдив вече е възможно извличането на кръвна плазма, след като Кръвният център бе оборудван с необходимата апаратура за извършване на процедурата. За момента в Центъра е създадена организация за работа без шоковия фризер, но в най-кратък срок е нужно да се осигури професионалното оборудване, за да се гарантира качественото на съхранение на получената плазма.

До вчера даряването на кръвна плазма на територията на страната можеше да се извършва единствено в София и Варна, което забавяше многократно пътя на плазмата до болничните легла. След дарението на животоспасяващата апаратура пловдивчани ще имат лесен достъп да даряват за нуждаещите и по този начин ще дадат шанс на много хора да успеят да се преборят с коварната болест.
 
Центърът обслужва 1 407 000 жители на територията на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян. Един дарител може да помогне на трима в тежко състояние.  В страната вече има над 22 000 души преболедували COVID - 19 със създадени антитела, които организмът специално е произвел срещу новия коронавирус. Това дава шанс ние сами да си помогнем чрез кръводаряване.

Членовете на Лайънс отправят апел към всички граждани и приятели от страната да подкрепят кампанията за набиране на средства за закупуване на шоковия фризер за Центъра по трансфузионна хематология-Пловдив.

Всеки, който желае да се включи в кампанията може да дари средства по следната банкова сметка:

„УниКредит Булбанк“ АД:

BG 15 UNCR 7000 1524 18 93 18

Титуляр на сметката: Нели Димитрова Иванова.

Основание: Събиране средства за шоков фризер
kampania201125.jpgНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.20968 )


Време за изпълнение: 0.0767 сек., 0.0135 от тях за заявки.