Новина: Родители ще протестират в Пазарджик срещу Закона за детето
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Friday 27 April 2012 - 15:09:37


На 28 април в 12:00 ч. в Пазарджик ще се проведе граждански протест на родители срещу проекта на нов Закон за детето, изготвен от Министерство на труда и социалната политика. Шествието в Пазарджик ще тръгне от градинката при Математическата гимназия и ще стигне до площад "Константин Величков" (Тортата).Според протестиращите текстът на законопроекта на практика предвижда „национализация на децата” у нас. Според родители в текстове са заложени репресивни санкции - включително отнемане на деца - при липса на подходяща среда за отглеждането им, като опасенията им са, че оценката за средата ще я дават едностранно от социалните служби.
Нито действащото законодателство, нито новият законопроект отразяват в пълнота Конвенцията на ООН за правата на детето, като така излагат българските семейства и деца на риск и на практика нарушават правата както на родителите, така и на децата. По думите на организаторите на протеста новият проектозакон не признава отговорността на родителите за децата, като я замества с административни предписания.
Протестиращите искат да бъдат назовани имената на авторите на проекта за Закон за детето те да бъдат отстранени от бъдеща работа по законодателство в областта на семейството и децата. Настояват още за цялостно отхвърляне на обсъждания текст на законопроекта и участие на родителите в цялостна ревизия на действащия Закон за закрила на детето и практиките по него така, за да се съгласуват с Конвенцията на ООН за правата на детето.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.2076 )


Време за изпълнение: 0.0822 сек., 0.0133 от тях за заявки.