Новина: Д-р Станислав Коцев от Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик - с научна публикация за имунологичните аспекти на COVID-19
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Thursday 01 October 2020 - 13:24:20

dr_stanislav_kotev.jpg

Д-р Станислав Коцев от Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик  заедно с четирима свои колеги от Пловдив и София са автори на научна публикация, която излезе на английски език. Материалът им е публикуван в края на месец септември в научното списание „World Journal of Biological Chemistry“. Статията  „Immunological aspects of COVID-19: What do we know?“ е  обзор върху имунологичните аспекти на COVID-19. Освен д-р Коцев в авторския колектив са  имунологът д-р Цветелина Великова, д.м, асистент към Медицински факултет на СУ „Свети Климент Охридски, епидемиологът д-р Христиана Бацелова, асистент към „Катедра по епидемиология и медицина на бедствените ситуации“, Медицински университет-Пловдив  и Даниел Георгиев - студент по дентална медицина в Медицински университет-Пловдив.
  В публикувания материал се обсъждат ролята на имунната система за протичането на коронавирусната инфекция, имунологичната памет на организма след преболедуване, подходите за лечение и потенциалните възможности за разработването на ефикасна ваксина. Дискутираните проблеми подчертават значението на взаимодействието между вируса и заразения организъм, значението на съпътстващите заболявания за протичането и тежестта на  инфекцията, възможните усложнения и изхода от заболяването.

 От  месец март 2020 г. същият екип поддържа Facebook страницата Коронавирус /информация/, на която ежедневно се публикуват данни от български и международни източници за разпространението на COVID-19 у нас и по света, както и  новости, свързани с протичането, лечението и профилактиката на заболяването.

   Освен, че е един от лекарите, които се борят с COVID - 19 от самото начало на разпространение на болестта в  област Пазарджик, д-р Станислав Коцев е единственият до момента лекар от болница в региона с  научна публикация по темата, посочиха от МБАЛ-Пазарджик.
Статията е достъпна на: https://f6publishing.blob.core.windows.net/b2361830-3893-4d90-a67a-88fd5f6494a5/WJBC-11-14.pdf
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.20667 )


Време за изпълнение: 0.1025 сек., 0.0191 от тях за заявки.