Новина: Четири мобилни екипа ще проверяват спазването на противоепидемичните мерки
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Friday 10 July 2020 - 13:22:57

obl_covid200710c.jpg

В Област Пазарджик общо 40 са хоспитализираните болни, 359 са заразените лица с положителна проба за COVID-19, 1045 са лицата под карантина, като в болниците има 35 свободни легла. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев на онлайн брифинг след края на днешното заседание на Областния кризисен щаб. По данни на РЗИ в региона няма изявено огнище на COVID-19, а заразените са разпръснати и не се налагат по-строги мерки.
На заседанието щабът взе решение да се засили контрола по спазването на мерките в заповедта на министъра от вчера и с тази цел се сформират 4 мобилни екипа, съобщи още Стефан Мирев. Ще се проверяват търговски обекти и обекти с обществено предназначение за спазване на необходимата дистанция и недопускане струпването на хора. За тази цел ще се направят и предписания на банки и офиси на институции,  пред които се наблюдава струпване на хора.

До момента служители на МВР са съставили 391 акта са неспазване на разпоредените противоепидемични мерки. Ежедневно около 30-40  полицейски екипи извършват проверки, като от началото на седмицата са съставени 6 досъдебни производства за неспазване на карантина.

Директорът на РЗИ д-р Фани Петрова посочи, че здравната система към момента не е претоварена с пациенти с COVID-10. Общо 40 са хоспитализираните, от тях 18 са в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Пазарджик, като 4 са в реанимационния сектор. В Белодробната болница има 1 болен, на когото му предстои изписване. В Инфекциозното  отделение на МБАЛ Пещера също има 1 болен, в „Пълмед – Здраве” имат 3 пациенти, а в „Уни Хоспитал” – 1.

Във Велинград обстановката към момента е малко по-спокойна - там се лекуват 7 човека, посочи д-р Петрова.

Главният епидемиолог на областта  - д-р Станева, посочи, че в Паспортна служба – Пазарджик  всички вече са с изтекла карантина, с отрицателни резултати и са на работа. Във Вагоноремонтния завод днес изтича карантината на първите регистрирани случаи, вчера са им взети проби – от общия брой 15 човека двама са хоспитализирани. В отговор на въпроси д-р Станева съобщи още, че заразените деца в региона са 8, а към момента заразеният медицински персонал наброява 37 души, от които 10 са лекари, 15 са медицинските сестри, 1 рехабилитатор и 11 санитарки.
obl_covid200710b.jpgНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.20287 )


Време за изпълнение: 0.1630 сек., 0.0360 от тях за заявки.