Новина: Арест за двама мъже, пребили възрастна жена в дома й за 13 лева
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Monday 06 July 2020 - 07:19:39

Грабеж

Двама рецидивисти са задържани за грабеж от дома на 76-годишна жена в гр. Белово. Това са И.С., на 43 г., и Д.Р., на 34 г. На 3 юли 2020 г., в гр. Белово, обл. Пазарджик при условията на опасен рецидив, в съучастие, след като са проникнали в къщата на възрастната жена и са ѝ нанесли побой и след като не са открили търсените от тях „столевки“, двамата напуснали местопрестъплението с 13 лева, мобилен телефон със сим карта, три броя мобилни апарати без сим карти, и друга сим карта от стационарен телефон, а също бутилка вино, накити - гривна, обеци и брошка. 
С близките на жената и с нея самата вчера на място се срещнаха Васил Малинов, окръжен прокурор на  Пазарджик, комисар Светослав Телбизов, зам._директор на ОД на МВР – Пазарджик, началниците на РУ – Септември и Полицейски участък в гр. Белово – гл. инспектор Стефан Божилов и ст. инспектор Лъчезар Павлов. Те предоставиха на място информация за хода на разследването и залавянето на извършителите.   

Пребитата жена е потърсила съдействие от свои съседи, които подали сигнал в Полицията. Незабавно на мястото пристигнали дежурни екипи на полицейския участък в Белово и Районното управление в Септември. Извършен е бил  щателен оглед на местопроизшествието, а районът около града бил отцепен от полиция. За кратко време са разкрити нападателите - И.С. - на 43 годин, и Д.Р. - на 34 години. Те са били задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР при съвместни действия на служители от полицейски участък  Белово, РУ – Септември, ОД на МВР – Пазарджик, Главна дирекция „Национална полиция“, СДВР и ОД на МВР – София. На 4 юли 2020 г., И.С. и Д.Р. са били привлечени като обвиняеми за извършен грабеж в условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4 във вр. чл. 198 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 и чл. 29 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Двамата обвиняеми са с множество криминални и съдебни регистрации за извършени кражби, грабежи, престъпления против половата неприкосновеност. Те са осъждани и са изтърпявали ефективни присъди лишаване от свобода. Разследващият екип установил, че след нападението над възрастната жена обвиняемите се качили на влак за София. Преди това те изхвърлили част от дрехите си по улиците на Белово. С цел тяхното установяване и задържане незабавно били информирани колегите им от ГДНП, СДВР и ОД на МВР-София. Действията на полицейските екипи били провеждани под наблюдението на прокурор от Окръжна прокуратура - Пазарджик.  Така в резултат на предприетите издирвателни действия и активната комуникация между различните дирекции, И.С. бил задържан в  София, а Д.Р.  в  Ботевград. По време процесуалните действия са иззети и доказателства за извършеното от тях тежко криминално престъпление.

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Наказанието, предвидено от закона за престъплението, в което са обвинени двамата, е от 5 до 15 години лишаване от свобода.
Грабеж в БеловоНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.20264 )


Време за изпълнение: 0.1577 сек., 0.0338 от тях за заявки.