Новина: Младшите посланици на ЕП от област Пазарджик разговаряха с Мария Габриел за предизвикателствата пред образованието
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Tuesday 12 May 2020 - 16:00:10

Мария Габриел
Възможностите на технологиите oа направят процеса на обучението по-интересен, разнообразен, привлекателен и ролята на учителя в този процес бяха основен акцент в онлайн срещата на еврокомисар Мария Габриел с младшите посланици на ЕП от област Пазарджик. Инициативата за срещата, която се проведе чрез платформата Microsoft Teams, е на младшите посланици от Гимназия „Иван С. Аксаков“ с ръководител старши посланик Цветелина Арапова - Чавдарова. В срещата участваха над 120 ученици от региона.Форумът беше открит от директора на гимназия „Иван С. Аксаков“ Иванка Ваклинова, която приветства участниците от 20-те училища, а също и представителите на Областна администрация – Пазарджик, Регионално управление на образованието в Пазарджик, на Община Пазарджик и на Бюрото на европейския парламент в България. Иванка Ваклинова припомни, че на миналогодишната среща с еврокомисар Мария Габриел са дискутирали именно темата за възможностите на новите технологии по отношение на образованието. „И ето година по-късно заради едно необичайно събитие ние на практика направихме голям скок в технологиите“, заяви Иванка Ваклинова.

Еврокомисар Мария Габриел изказа благодарността си към учителите, родителите и учениците за енергията и креативността им в процеса на онлайн обучение. „Все още пред нас има много предизвикателства, като това да работим за по-добра свързаност, особено в по-отдалечените райони, за това всички деца  да имат нужната техника и технологии, за да развиват потенциала си и да споделят идеите си. Но ако тази криза ни показа нещо, то това е, че нищо не може да замести социалния контакт, нищо не може да замести контакта в класната стая, контакта между ученици и учители“, заяви Мария Габриел.

За скоростта и гъвкавостта, с която всички в българското образование са реагирали говори и Таня Чункова от Бюрото на европейския парламент в България, като отново изтъкна възможностите на технологиите в период на изолация.

 Ученици от цялата област имаха възможност лично да зададат въпросите си към българския еврокомисар. Те питаха за бъдещето на образованието след Ковид-19, за мерките, които Европа предприема срещу фалшивите новини, за възможността за втора пандемия, за европейската електронна карта за студенти и ученици, за перспективите за дуалното обучение в условията на Ковид пандемията и много други.

Мария Габриел съобщи, че Програмата „Еразъм +“ ще продължи да работи и в следващия период, като за тази цел се иска и увеличение на бюджета. „Тази криза показа важността на дигиталното обучение. Новости ще има и те ще са свързани с виртуалния обмен. Много ми се иска нашите учители да обменят добри практики с европейските си колеги. Сигурна съм, че ако преодолеем фрагментацията и имаме добър обмен на практики,  това ще ни гарантира успех в начинанието“, заяви г-жа Габриел. По думите ѝ новите технологии обаче не трябва и не могат да заместят учителя. „Мотат да допълват, да помагат съдържанието да е по-интерактивно, да има визуализация. Това за мен е бъдещето на образованието - да намерим този крехък баланс. Но аз съм привърженик на подхода всички заедно да сме съсъздатели на промените и на това кое как да се случи“. Учениците също споделиха нейната позиция, че прекия контакт с учителя е от голямо значение и че ролята на учителя в усвояването на материала е водеща.

„Свободата на изразяване и правото на достъп на информация трябва да ги запазим, но трябва да говорим за отговорността. Дезинформацията е опасна, видяхме, че тя може да  засяга здравето на хората. И тази криза го показа още веднъж. Затова трябва да говорим за доверените проверители на информация. Важни са критичното мислене и медийната отговорност и как чрез системата на образованието да борим дезинформацията“, заяви Мария Габриел в отговор на въпрос за фалшивите новини. Учениците се интересуваха и за възможността след пандемията да има ограничение на свободното движение, но Мария Габриел подчерта, че това е основно право и пандемията не би могла да го застраши.

Тъй като Мария Габриел успя да отговори в рамките на срещата само на 10 от 30-те постъпили питания,  инициаторите от „Иван С. Аксаков“ обещаха да ѝ изпратят писмено всички въпроси, за да може всеки да получи отговор от еврокомисаря.

В края на срещата учениците Нина Банева и Георги Манчев от СУ "Г.Брегов" - Пазарджик изпълниха на живо онлайн „Ода на радостта“, а Мария Габриел благодари на младшите посланици за хубавата емоция, за заряда и им пожелава тази музика да звучи в сърцата им и да ги води заедно напред.

Мария ГабриелНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.19931 )


Време за изпълнение: 0.0629 сек., 0.0077 от тях за заявки.